Berita Terkini 09 Jul, 2021

Berita Terkini| MB Selangor cadang sektor ekonomi, industri ditutup! Hingga tamat PKPD, 16 Julai!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

PENUTUPAN sektor ekonomi dan industri diyakini mampu memutuskan rantaian wabak serta kurangkan beban kepada sistem kesihatan negara. - Kredit Foto: Sinar Harian


KERAJAAN negeri Selangor mencadangkan penutupan sektor ekonomi dan industri yang telah ditetapkan diteruskan sehingga tamat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), 13 Julai 2021.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, cadangan itu disyorkan beliau dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada Khamis, 8 Jun 2021 untuk dipertimbang dan dilaksanakan oleh Kerajaan Persekutuan.

“Ini berikutan matlamat pelaksanaan PKPD bagi memutuskan rantaian wabak serta mengurangkan beban kepada sistem kesihatan negara masih belum dicapai.

“Oleh itu, hanya sektor ekonomi yang benar-benar perlu sahaja dibuka bagi pertimbangan MKN,” katanya seperti dipetik oleh Kosmo pada Jumaat, 9 Julai 2021.

Dalam masa sama, Amirudin menjelaskan cadangan agar vaksinasi pekerja dipercepatkan dan kadar vaksinasi ditentukan sebagai antara faktor pembukaan sektor ekonomi.

Beliau menegaskan jumlah kes yang tinggi di Selangor antaranya akibat saringan menyeluruh di kawasan PKPD yang menyumbang kepada kes kumulatif berjumlah 1,346 kes serta saringan kontak rapat daripada kes positif di PKPD.

Terdahulu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam kenyataan memaklumkan lebih banyak sektor dibenarkan beroperasi di kawasan yang dikenakan PKPD di Selangor.

Sektor yang dibenarkan adalah sektor elektrik dan elektronik serta rantaiannya; sektor aeroangkasa (penyelenggaraan, pembaikan dan pemulihan); sektor mesin dan peralatan yang khusus kepada pengeluaran produk kesihatan dan makanan; dan syarikat pembuatan makanan dan minuman utama. - KitaReporters


MENTERI Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, cadangan itu disyorkan beliau dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi memutuskan rantaian Covid-19. - Kredit foto: Astro Awani.

0
0
1
0
1
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago