Berita Terkini 05 Sep, 2021

Berita Terkini| Perkhidmatan feri Kuala Kedah-Langkawi dihentikan! Kena PKPD! Mulai 6 September!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Penumpang yang ingin keluar masuk ke Langkawi boleh gunakan perkhidmatan feri dari Terminal Feri Kuala Perlis sepanjang Kuala Kedah dikenakan PKPD. - Kredit foto: FB Polis Langkawi


PERKHIDMATAN feri Kuala Kedah ke Langkawi akan dihentikan sementara waktu selama dua minggu bermula 6 September 2021 susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kuala Kedah.

Pengurus Sumber Manusia dan Operasi Konsortium Ferry Line Ventures, Kuala Kedah, Baharin Baharom berkata Terminal Feri Kuala Kedah ditutup sepanjang tempoh berkenaan.

“Penumpang yang telah membeli tiket bagi perjalanan Langkawi-Kuala Kedah-Langkawi dibenarkan membuat tuntutan bayaran balik harga tiket melalui emel seperti tercatat pada boarding pass bagi pembelian dalam talian.

"Selain itu, mereka boleh membuat tuntutan bayaran balik di kuanter bagi pembelian kuanter atau menukar perjalanan keluar masuk melalui Terminal Kuala Perlis,” katanya yang dipetik daripada laporan Harian Metro pada 5 September 2021.

Tambah beliau, penumpang yang ingin keluar masuk ke Langkawi boleh menggunakan perkhidmatan feri yang dibuka dengan satu trip perjalanan di Kuala Perlis.

Ujarnya, jadual perjalanan dari Langkawi ke Kuala Perlis pada jam 11 pagi, manakala dari Kuala Perlis ke Langkawi pada 1 tengah hari.

“Kapasiti penumpang pada satu-satu masa hanya 50 peratus dibenarkan dari jumlah keseluruhan tempat duduk dalam feri. Kekerapan perjalanan feri pula akan ditambah jika mendapat permintaan,” ujarnya.

Sementara itu, untuk info terkini, Ketua Pengarah Keselamatan Negara, Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Rodzi Md Saad mengumumkan dua zon dalam Mukim Kuala Kedah, Kota Setar dikenakan perintah PKPD susulan penularan Covid-19. - KitaReporters


17
17
0
8
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago