Politik & Negara 02 Jul, 2024

Janji al-Quran di Gaza! MAPIM lancar projek hidupkan semangat dan sokong ketahanan anak-anak Palestin!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Dimaklumkan kini MAPIM, melancarkan projek bergelar "Janji al-Quran" di Gaza. Dengan yang demikian kami menyeru rakyat dan yayasan yang wujud di Malaysia untuk menunjukkan sokongan dan solidariti kepada anak-anak Palestin.

Sejak permulaan perang ini, Pasukan Pendudukan Israel (IOF) sengaja menyasarkan kanak-kanak, mengakibatkan sejumlah besar kanak-kanak menjadi syahid, cedera dan kehilangan keperluan asas kehidupan.  

Sebahagian besar kanak-kanak Gaza kehilangan tempat tinggal, kehilangan pendidikan, air bersih, dan perkhidmatan perubatan, dan mengalami kekurangan zat makanan dan tersebarnya penyakit.

Hari ini, 1 Julai 2024, pada 266 hari perang, kira-kira 15,000 kanak-kanak telah dibunuh dan 19,000 menjadi yatim piatu; jumlah ini membentuk 2% daripada populasi kanak-kanak Gaza yang terbunuh atau cedera.

Lebih daripada 96% wanita dan kanak-kanak berumur 6-23 bulan tidak mendapat keperluan nutrien. 

Seramai 346,000 kanak-kanak bawah lima tahun memerlukan makanan tambahan dan mikronutrien, dan lebih daripada 50% kanak-kanak memerlukan rawatan untuk kekurangan zat makanan akut.


Bahaa Al-Nimr, 15 tahun, mengalami kekurangan zat makanan akut dan hepatitis akibat pengepungan rejim yang berterusan di Bandar Gaza dan utaranya. - Kredit foto: FB MAPIM


Kira-kira 625,000 pelajar tanpa akses kepada pendidikan, 7,556 pelajar dan 383 kakitangan pendidikan telah terbunuh. Lebih 88% bangunan sekolah mengalami tahap kerosakan yang parah.  

Disebabkan oleh peperangan dan kesan buruk daripadanya, lebih satu juta kanak-kanak memerlukan sokongan kesihatan mental dan psikososial, seperti yang ditunjukkan oleh UNICEF.  

Selain itu, 17,000 kanak-kanak tidak ditemani atau dipisahkan.

Nasib kanak-kanak di Gaza amat sukar; kekurangan makanan, air bersih, dan rawatan perubatan telah mengakibatkan kematian akibat kebuluran dan kekurangan zat makanan, serta tahap penyakit berjangkit dan tidak berjangkit yang berubah-ubah seperti hepatitis.  

Kesudahan daripada tiada akses kepada pendidikan telah membawa kepada tahap kesan psikologi, trauma dan keganasan yang mendalam.MAPIM telah menyokong sebuah organisasi di Gaza iaitu Al-Shatiby for Education and Support Association dalam melancarkan projek Janji al-Quran.  

Projek ini bertujuan untuk menggalakkan pembangunan sahsiah dan rohani kanak-kanak di pusat pemindahan, menyebarkan nilai kasih sayang dan kerjasama, membolehkan kesedaran agama, dan memperkasakan status ekonomi guru.

Kumpulan kanak-kanak yang melalui program Janji al-Quran ini sedang ditunaikan di wilayah pentadbiran di tengah Semenanjung Gaza, iaitu di Deir Al-Balah, Al-Nuseirat, Al-Burij, A-Maghazi, dan Al-Zawayda.  

Projek ini menyasarkan lebih 300 pelajar dalam 20 kumpulan hafazan al-Quran, dibimbing oleh 20 guru mahir. Projek ini akan berlangsung selama tiga bulan, dengan 3-4 sesi mingguan.

Faedah Projek Janji al-Quran ini dinyatakan untuk mewujudkan persekitaran komuniti di pusat pemindahan di Gaza untuk menggalakkan perkembangan psikologi, rohani, dan peribadi serta nilai moral kanak-kanak yang sedang berhadapan dengan kegawatan perang. 

Disokong oleh keakraban mereka dengan al-Quran, nilai-nilai Quran yang tertanam dalam diri kanak-kanak akan menjadi benteng dan teladan untuk membolehkan mereka menghadapi cabaran dan keadaan semasa.Kami dengan ini menyeru,

  • 1. NGO Malaysia khususnya yang berkaitan dengan penjagaan kanak-kanak menunjukkan sokongan dan solidariti kepada kanak-kanak Gaza dengan menyokong projek ini.
  • 2. Menyeru UNICEF dan institusi antarabangsa lain untuk menyalurkan bantuan dan perlindungan bagi membantu kanak-kanak Gaza tanpa menunggu perang tamat.  Mewujudkan pelan tindakan untuk menguruskan bantuan kemanusiaan di Gaza, terutamanya makanan, air bersih, produk kebersihan dan perkhidmatan penjagaan kesihatan untuk kanak-kanak khususnya dan mangsa perang umumnya.
  • 3. Menyeru komuniti antarabangsa masing-masing untuk menghidupkan semula sistem pendidikan di Gaza dan menyediakan perlindungan dan keselamatan kepada semua kanak-kanak Gaza daripada serangan tentera Israel.


Mohd Azmi Abdul Hamid

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)


13
17
0
10
0
You will be interested