Politik & Negara 01 Feb, 2024

Israel semakin menggila! Serangan meningkat! Gaza jadi kubur massa! Kesan ICJ tolak gencatan senjata!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Akibatnya telah dijangka. Dua hari selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menetapkan keputusannya, Euro-Med Monitor berkata Israel telah mengekalkan kadar pembunuhannya di Gaza.

Kini Gaza sedang kelaparan dan secara paksa berpindah dari rumah ke kawasan yang selamat tetapi Israel terus mengebom mereka di kawasan yang didakwa selamat.
Israel jelas menentang mahkamah tertinggi dunia dan melanggar kewajipan antarabangsanya sendiri, termasuk undang-undang dan prinsip antarabangsa.
Terburuk, Israel memusnahkan apa yang terbaki dalam sistem kesihatan Gaza. Mengepung hospital dan secara langsung menyasarkan kemudahan kesihatan telah memburukkan keadaan.
Langkah segera dan sementara untuk mencegah sebarang tindakan pembunuhan beramai-ramai (genosid) telah diabaikan sama sekali oleh Israel, malah tidak dipedulikan.

@amnestyaustralia: Israel must comply with key ICJ ruling ordering it do all in its power to prevent genocide against Palestinians in Gaza. Along side that, the Australian government and other world leaders should signal their respect for the Court’s legally binding decision and do everything in their power to uphold their obligation to prevent genocide and take urgent steps to prevent ongoing international crimes, including by imposing a comprehensive arms embargo.


Mahkamah memerintahkan Israel untuk memelihara dan tidak memusnahkan bukti pembunuhan beramai-ramai yang dikemukakan oleh Afrika Selatan. Laporan tentera Israel mencuri mayat dari kubur massa malah menggambarkan realiti sebaliknya.

Tentera Israel tidak menunjukkan komitmen untuk melaksanakan mana-mana langkah daripada keputusan ICJ, dan sebaliknya terus membunuh dan menyasarkan orang awam secara besar-besaran, tanpa sebarang pertimbangan. 
Kubur besar kini berada di kawasan hospital dan sekolah. Gaza kini dipenuhi perkuburan massa yang sangat mencemaskan. 
Israel sedang memadamkan sebarang bukti bahawa jenayah pembunuhan beramai-ramai telah dilakukan. Mereka juga telah melakukan pemusnahan harta awam secara sistematik dan meluas, seperti rumah kediaman dan seluruh kawasan Gaza.
Walaupun perintah Mahkamah Dunia mengarahkan kemasukkan bantuan ke dalam Gaza, Israel sengaja menghalang kemasukan bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza, secara amnya dan di pintu Rafah dan Kerem Abu Salem, termasuk Lembah Gaza utara khususnya.
Kini kebuluran semakin parah, sejak 116 hari permulaan serangan Israel yang memburukkan lagi krisis kemanusiaan di Gaza.
Bilangan lori bantuan yang dapat masuk ke Gaza telah menurun dari purata 100  sehari - yang hanya menyediakan kurang daripada 10% daripada keperluan pendudu - kepada hanya 87 dalam beberapa hari yang lalu sahaja.
Israel bertekad untuk tidak mengendahkan keputusan ICJ. Orang awam yang beratur untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan juga menjadi sasaran. Malah yang cedera di hospital pun telah disasar.
Tentera Israel terus menyasarkan ratusan rakyat Palestin yang berkumpul di Jalan Salah al-Din di selatan Gaza kerana menunggu lori bantuan.
Laporan yang dikumpulkan menunjukkan bahawa pasukan penyelamat dan ambulans masih dihalang daripada sampai ke lokasi. Malah ambulan juga dijadikan sasaran serangan.

Kredit foto: Amnesty International


Penderitaan sangat getir dirasai beribu-ribu rakyat Palestin yang cuba  bertahan. Ini gambaran terlalu memalukan kepada sistem dunia yang sepatutnya melindungi mangsa perang.

Dianggarkan 90,000 orang tinggal di kawasan yang disasarkan, ditambah dengan tambahan 400,000 orang pelarian dalaman yang ditempatkan di 24 sekolah dan pusat perlindungan, termasuk tiga hospital: Kompleks Nasser (475 katil), Al-Amal (100 katil), dan Hospital Jordan (50 katil), yang, sebagai tambahan kepada tiga klinik kesihatan, membentuk kira-kira 20% daripada baki hospital di Semenanjung Gaza - semuanya hanya beroperasi secara separa .
Pegawai tinggi Israel mengeluarkan kenyataan yang berterusan menyatakan hasrat untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai. 

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata pada hari Sabtu, 27 Januari 2024, bahawa "keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa tidak memberikan perintah untuk Israel mengisytiharkan gencatan senjata serta-merta" dan bahawa "Israel akan bertindak mengikut apa yang diperlukan untuk keselamatan kita."

Menteri Kewangan Israel Bezalel Smotrich, malah berkata, "Sebuah kerajaan tentera akan dibentuk di Gaza dan akan bertanggungjawab untuk isu awam."
Bukan sahaja keputusan ICJ  menolak gencatan senjata telah menimbulkan kemarahan mangsa Gaza, serangan Israel tidak menunjukkan tanda penurunan. 

Sejak penghakiman ICJ diumumkan di Mahkamah Dunia, serangan maut berlaku membunuh ratusan setiap 24 jam.

Sebab itu ramai yang marah terhadap keputusan itu dengan rasa kesal dan kecewa. Pembunuhan biadab tidak berhenti. Israel akan mengabaikan keputusan itu dan tidak akan sekali-kali mematuhi mana-mana keputusan mahkamah.


Sebenarnya Gaza telah bertukar menjadi kawasan kubur awam yang besar. Malah Setiausaha PBB Anthonio Guteres menyebut Gaza sebagai "kuburan besar untuk  kanak-kanak".

Malangnya fakta suram yang melampau di medan itu tidak diambil kira oleh ICJ. Akibat daripada keputusan itu ialah serangan Israel masih dibenarkan untuk terus memperburuk dan menambah lebih banyak kematian, kecederaan dan kemusnahan di Gaza.
Dunia kini perlu bersidang  tergempar di UNGA. Tuntutan untuk pelaksanaan dan penguatkuasaan keputusan mahkamah mesti ditegaskan. Sehingga ini tiada satu pun daripada 6 ketetapan ICJ telah dipatuhi Israel.
Oleh itu satu-satunya cara adalah untuk menggandakan tekanan terhadap Israel untuk mematuhi keputusan ICJ melalui UNGA.

Kini, dengan alasan untuk menghukum beberapa kakitangan UNRWA, yang didakwa terlibat dalam operasi ketenteraan Hamas, 1.8 juta orang  kehilangan tempat tinggal di Gaza dan terpaksa menghadapi kebuluran apabila negara penyumbang telah memutuskan untuk tidak membiayai agensi kemanusiaan terpenting untuk Palestin. 

Tindakan itu nampaknya diambil begitu pantas walaupun langkah sedemikian akan mempertaruh lebih banyak nyawa yang akan terkorban di Gaza kerana kekurangan bantuan menyelamatkan nyawa.

Amerika Syarikat, Australia, Kanada, Itali, Jerman, Finland, Belanda, Switzerland, United Kingdom dan Scotland telah menghentikan pembiayaan kepada agensi itu, dan fasiliti di mana penduduk Palestin yang terlantar mencari perlindungan telah berulang kali diserang dalam serangan udara Israel.Kami menyatakan kemarahan  terhadap sikap agensi PBB yang tunduk kepada tekanan Israel melalui sokongan tanpa syarat AS kepada negara haram Zionis.

Mengenai perkara ini, kami menyatakan bantahan dan kecaman keras kami terhadap tindakan keji itu yang memberi akibat yang buruk ke atas penduduk Gaza yang terkepung dan sangat terdedah kepada penderitaan daripada tindakan Israel.
ICJ gagal mempertimbang pencerobohan 75 tahun Yahudi ke atas Palestin dan 17 tahun sekatan ke atas Gaza. Situasi parah di Gaza memerlukan keputusan yang paling penting dan itu adalah untuk menghentikan pencerobohan  Israel. 

Tetapi semua ini telah diabaikan oleh ICJ. Semua ketetapan dan resolusi antarabangsa, tidak memberi kesan kepada Israel. Dengan keputusan itu, ICJ telah membenarkan pembunuhan beramai-ramai berterusan.

Pada masa ini keadaan menjadi lebih teruk dengan tiada tanda-tanda serangan Israel semakin berkurangan. Pengeboman berulang di beberapa lokasi membunuh lebih ramai orang awam dan ini telah melanggar ketetapan ICJ. 

Dalam beberapa hari terakhir selepas keputusan mahkamah, tidak kurang 500 rakyat Gaza terbunuh dan ribuan lagi cedera. Tempoh sebulan untuk Israel melaporkan kembali kepada ICJ adalah sia-sia. 

Apakah ICJ menyangkakan keadaan di Gaza akan bertambah baik? Respons segera daripada Netanyahu adalah jelas. Dia tidak mahu disyarahkan daripada mana-mana komuniti antarabangsa. Ia bertekad meneruskan serangan.
Kami menggesa tindakan segera diambil untuk mengenakan ke atas Israel keputusan eksekutif yang mengikat terhadap keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Kami menuntut gencatan senjata segera dan menjamin keselamatan orang awam untuk pulang ke tempat mereka.

Israel jelas mengabaikan kewajipannya yang sepatutnya patuh kepada Konvensyen Genosid. Amalan sebenar yang berlaku di medan menggambarkan bahawa Israel secara berterusan mengamalkan genosid. Jenayah ini mesti dihentikan segera.
Tekanan antarabangsa yang mendesak dan menuntut dengan tegas mesti dikenakan segera ke atas Israel untuk menamatkan jenayah yang sedang berlaku terhadap orang awam Palestin.
Mohd Azmi Abdul Hamid ialah Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

11
10
0
12
0
You will be interested