Politik & Negara 20 Oct, 2023

Tabung Palestin: Pihak kutip sumbang, derma perlu telus! Bertanggungjawab salurkan tabung bantuan!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


"Alhamdulillah. Kutipan tabung Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) yang dikendalikan Kementerian Luar kini berjumlah RM81 juta.

"Sayugia, kutipan besar dalam tempoh masa singkat itu menunjukkan soladiriti Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin, dan sekalung penghargaan diucapkan kepada syarikat berkaitan kerajaan, swasta dan syarikat bukan Islam.
"Pastinya, tabung ini akan disalur terus untuk perubatan, makanan, minuman serta kemudahan asas untuk rakyat Palestin yang terjejas ketika ini.
"Saya singgung hasrat tersebut pada majlis penyampaian sumbangan tabung AAKRP seraya diapit Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof; Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin; dan Duta Besar Palestin ke Malaysia Walid Abu Ali.
"Di sebalik hasrat murni mengutip derma bagi rakyat Palestin, hubaya dengan pihak yang tidak bertanggungjawab dan mengambil kesempatan untuk kepentingan diri masing-masing.
"Seharusnya, mereka perlu lebih telus dan lebih bertanggungjawab dalam penyaluran tabung kemanusiaan ini." - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (dalam akaun Facebooknya pada 19 Oktober 2023)


12
9
0
15
0
You will be interested