Politik & Negara 28 Oct, 2023

Sokong anjur Minggu Solidariti Palestin di sekolah! Anak-anak perlu peka keganasan aparteid Israel!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this

Video tak dapat disiarkan kerana disekat oleh YouTube dan TikTok


Kredit video: Daripada HAMZA H A DEIRAWI di Gaza


Kami merujuk kepada surat oleh segelintir NGO yang menentang arahan Kementerian Pendidikan kepada sekolah untuk memulakan aktiviti menyatakan solidariti mereka dengan rakyat Palestin dalam situasi semasa di Gaza.

Kami menyokong penuh inisiatif ini sebagai bahagian penting dalam mendidik pelajar sekolah untuk memahami ketidakadilan dan pelanggaran berat terhadap kemanusiaan. Kanak-kanak tidak seharusnya terlindung daripada dunia nyata dengan segala kebaikan dan keburukannya.

Mereka yang berpendapat bahawa perang di Gaza adalah isu dewasa global dan, oleh itu, sekolah tidak seharusnya terlibat, sebenarnya keliru. 

Matlamat penting pendidikan sekolah adalah untuk menerapkan nilai-nilai yang baik - menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah yang mungkar - dalam diri kanak-kanak. 

Apa cara yang lebih baik untuk mengajar nilai-nilai itu daripada membuat kanak-kanak memahami kekejaman, perampasan, dan ketidakadilan yang mengiringi peristiwa Nakba (Bencana) Palestin.


Video tak dapat disiarkan kerana disekat oleh YouTube dan TikTok


Kredit video: Daripada HAMZA H A DEIRAWI di Gaza


Kes Palestin menjadi contoh yang jelas tentang bagaimana pendudukan dan penjajahan telah menyebabkan penderitaan yang parah bagi penduduk Palestin melalui pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Atas dasar apakah kumpulan itu menentang inisiatif kerajaan untuk menyokong hak rakyat Palestin dan menggalakkan semua institusi menyatakan solidariti dengan perjuangan Palestin untuk mendapat hak menentukan nasib sendiri dan memperjuang kebebasan?

Parlimen telah meluluskan usul untuk menyokong perjuangan Palestin. Mengapakah persetujuan Parlimen diperlukan?

Semua ibu bapa, kecuali mereka yang mempunyai prasangka perkauman/agama dan nilai moral yang terpesong, amat terkesan dengan pengeboman secara rambang yang berterusan di Gaza oleh aparteid Israel, yang mengakibatkan kematian lebih 7,000 orang awam dalam tempoh 16 hari terakhir, termasuk lebih 3,000 kanak-kanak.

Kumpulan itu menyeru agar konflik antarabangsa dijauhkan daripada sekolah. Kami berdiri atas perlunya kanak-kanak sekolah menyatakan sokongan mereka kepada pihak yang tertindas di mana sahaja di dunia. 

Ini adalah cara yang betul untuk menanam pemahaman yang mendalam tentang apa yang dimaksudkan dengan penaklukan dan perang terhadap kemanusiaan.

Dalam keadaan kritikal ini, di mana apartied Israel terus menceroboh, kanak-kanak sangat perlu diterapkan dengan nilai tertinggi menghormati maruah manusia dan menolak penindasan. 

Hampir sukar untuk kanak-kanak tidak menyedari tindakan biadab aparteid Israel dan mereka yang menyokongnya melalui alat mudah alih atau siaran berita televisyen setiap minit. Kanak-kanak mesti dibenarkan untuk menyatakan empati dan simpati mereka terhadap penderitaan rakyat Palestin.

Bagaimana minda muda boleh kekal tidak tersentuh melihat bayi dan kanak-kanak seusia mereka dibunuh oleh pengeboman aparteid Israel di Gaza? Sikap belas kasihan dan maruah perlu diterapkan dalam proses pembelajaran bagi setiap kanak-kanak. Ini tidak boleh dicapai dengan mengabaikan realiti. Kanak-kanak mesti diajar memahami dan menghayati makna keadilan, penghormatan, dan hak untuk semua manusia.

Kami menyokong idea bahawa semua sekolah harus memulakan Minggu Palestin untuk mendidik pelajar tentang sejarah Palestin dan perjuangan mereka.

Gambar-gambar yang tersiar yang menunjukkan  tidak berperikemanusiaannya aparteid Israel yang amat mengerikan seharusnya mencetuskan kemarahan kanak-kanak, menyebabkan mereka menolak dan menentang semua bentuk penaklukan. Mereka mesti mempelajari prinsip keadilan dan erti sebenar hak asasi manusia dan keamanan.

Kami menentang kumpulan yang merestui kekejaman aparteid Israel yang berterusan dengan mengetepikan keadilan kepada mangsa.


 1. Mohd Azmi Abdul Hamid, Presiden MAPIM
 2. Mohideen Abdul Kader, Ahli Lembaga Pengarah, Citizens International
 3. Datuk Seri Ahmad Awang, Pengerusi MANAR
 4. Datuk Wira Abdul Ghani Samsudin, Pengerusi SHURA
 5. Dr Mohammad Fauzi Zakaria, Pengerusi Advokasi untuk Institut Keadilan dan Keamanan
 6. Samsul Kamal Idris, Persatuan Bagi Hal Ehwal Minoriti Muslim Advokasi dan Penyelidikan
 7. Datin Aminah Zakaria, Persatuan SALIMAH Malaysia
 8. Muhammad Faizal Abdul Aziz, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia
 9. Syed Syekh Al Attas, Persatuan Kebajikan Rakyat Sejagat Malaysia
 10. Prof Ir Dr Shuib Sahudin, Sekretariat Madani Tambun
 11. Dr Abdul Rahman Ahmad, Inisiatif Madani Rakyat Darul Aman
 12. Ahmad Farhan Rosli, Presiden Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia


10
12
0
6
0
You will be interested

Video| 100 days, 75 years of bombing, slaughtering, genocide, ethnic cleansing, burning, starvation!

Massacre slaughtering bombing killing massacre genocide ethnic cleansing burning burying maiming injuring starvation war crime Palestinians Palestin Israel

Editor 2 in Politik & Negara 4 weeks ago

Bertenang dan elak berpolemik! Kedudukan agama Islam dan Mahkamah Syariah tidak terjejas! - ABIM

ABIM Mahkamah Persekutuan Mahkamah Syariah kes Nik Elin Zurina Dewan Undangan Negeri DUN Kelantan perundangan Islam undang-undang syariah Dr Mohd Na’im Mokhtar
Editor 2 in Politik & Negara 3 weeks ago

Kedudukan Mahkamah Syariah di Malaysia kekal utuh! Agenda penambahbaikan, pemerkasaan berjalan terus!

Mahkamah Persekutuan Mahkamah Syariah kes Nik Elin Zurina Dewan Undangan Negeri DUN Kelantan perundangan Islam undang-undang syariah Dr Mohd Na’im Mokhtar JPM
Editor 2 in Politik & Negara 3 weeks ago