Politik & Negara 07 Sep, 2023

Boycott France! Larangan gadis Islam pakai abaya! Dasar diskriminasi, Islamofobia kerajaan Perancis!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


MAPIM mengutuk sekeras-kerasnya sekolah Perancis yang menghantar berpuluh-puluh gadis pulang ke rumah kerana enggan menanggalkan pakaian abaya mereka pada hari pertama tahun persekolahan.

Ini mengejutkan dan memalukan, khususnya datang dari negara sekular. Ia menggambarkan diskriminasi terang-terangan terhadap minoriti Islam.
Penentangan larangan pakaian Muslim, apabila hampir 300 gadis hadir pagi Isnin (4 September 2023) memakai abaya mencerminkan bahawa umat Islam tidak akan menyerah kepada dasar Islamofobia kerajaan Perancis.
Kerajaan Perancis bersikap diskriminasi terhadap paparan pegangan agama, khususnya terhadap agama Islam. Pihak berkuasa kerajaan Perancis menyasarkan Islam secara khusus dalam dasar prejudisnya terhadap umat Islam.
MAPIM menganggap larangan itu sebagai penghinaan terhadap kebebasan awam.
Apakah yang dimaksudkan oleh Emmanuel Macron dengan mengatakan bahawa terdapat "minoriti" di Perancis yang "merampas agama dan mencabar republik dan sekularisme"?  

Adakah memakai abaya bermakna mereka merampas agama?  Abaya mengesahkan pakaian wanita Islam.  Apakah cabaran terhadap republik dan sekularisme? 

Apakah masalah umat Islam mematuhi pakaian mereka dengan kewajipan agama mereka? Kes pembunuhan Samuel Paty kerana menunjukkan karikatur Nabi Muhammad SAW semasa kelas pendidikan sivik adalah akibat serangan terhadap sensitiviti agama masyarakat Islam.  

Penghinaan agama tidak boleh dibenarkan dalam masyarakat sekular kerana ia akan menjadi bebas untuk semua untuk memburukkan mana-mana agama sesuka hati.

Pertembungan komunal akan menjadi akibat dengan alasan bahawa mana-mana pihak boleh melancarkan serangan ke atas penganut agama lain.
Kerajaan Perancis harus mengharamkan sebarang tindakan memburukkan agama oleh mana-mana pihak.
Apa kaitan memakai abaya atau gamis dengan serangan pengganas?  Ini fobia yang dicipta untuk membenarkan serangan terhadap agama.
MAPIM menekankan bahawa sikap Islamofobia itulah yang menjadi masalah asas dalam memahami Islam.  

Pihak berkuasa Perancis menunjukkan pandangan yang menyimpang terhadap umat Islam dan Islam. Ia menganggap penampilan fizikal Islam sebagai menimbulkan bahaya kepada sekularisme.

Ironinya pemakaian abaya dan setara dengannya adalah amalan global pelbagai budaya dalam kalangan pelbagai etnik. Di manakah ancaman kepada sekularisme?
MAPIM menuntut kerajaan Perancis untuk membatalkan larangan itu serta-merta.
MAPIM menyeru umat Islam global dan pembela hak asasi manusia untuk melancarkan kempen Boycott France jika dasar diskriminasi berterusan.
Mohd Azmi Abdul Hamid
siden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)


11
12
0
5
0
You will be interested