Politik & Negara 26 Apr, 2023

Sudan berpotensi jadi negara aman dan makmur! Tapi hentikan perang! Berdamai demi keamanan! - MAPIM

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Keadaan negara asing yang masing-masing cuba memindahkan rakyat mereka dari Sudan mencemaskan. 

Sudan berada dalam keadaan huru-hara, dengan berjuta-juta orang terperangkap di Khartoum, kehabisan makanan dan air minuman. 

Lebih separuh daripada itu hospital ditutup, dan perkhidmatan awam tidak berfungsi menambah kesukaran yang dihadapi warga asing. Keadaan  memuncak kepada situasi di Sudan menjadi medan perang. 

Aidilfitri di Sudan tidak diendahkan oleh kedua-dua seteru itu, yang tidak merasa insaf dengan seruan Islam untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan umat Islam. 

Dengan setiap jiwa yang terbunuh, pihak yang berperang menganggapnya sebagai kemenangan untuk diri mereka sendiri.  

Kemusnahan sampai ke tahap malapetaka, dan Sudan telah bertukar menjadi zon perang, dengan semua sasaran dianggap sah pada mata pihak yang bertelingkah.

Kanak-kanak dan wanita yang terperangkap, terbunuh, atau cedera ditembak di jalanan, atau di rumah mereka dianggap sebagai cagaran perang.  

Jenayah perang tidak pernah diambil kira apabila peluru berpandu dilancarkan di premis awam.  

Satu-satunya matlamat adalah untuk mengalahkan musuh, tanpa mengira bahaya kepada orang awam. Sudan kini menjadi medan pembunuhan bagi pihak yang berkonflik.


Kredit foto: CNN.com


Dunia kini memerhatikan sebuah negara berantakan, dan kerajaan tidak mempunyai pilihan selain daripada melancarkan misi menyelamat untuk memindahkan rakyat mereka.  

Mereka tidak boleh mengambil risiko gagal menyelamatkan nyawa rakyat masing-masing.

Perlu diketahui bahawa krisis Sudan boleh diselesaikan.  

Sebagai permulaan, apa yang diperlukan ialah rundingan yang boleh dipercayai antara pihak yang bertikai. Komitmen yang serius untuk terus bermuafakat dan mencari titik persamaan diperlukan. 

Apakah yang lebih kuat untuk berdamai daripada fakta bahawa mereka seagama, iaitu Islam? 

Apakah yang lebih membawakan penyatuan daripada Islam sebagai asas penyelesaian pertikaian?  

Apakah yang lebih penting daripada menjaga kesucian Islam sebagai paksi penyatuan umat Islam?

Sudan amat memerlukan seorang pemimpin yang mempunyai visi inklusif untuk menyatukan rakyat dan badan-badan kerajaan.  

Tentera adalah sebahagian daripada aparat negara, diberi mandat menjaga pematuhan kepada undang-undang dan ketenteraman, serta kedaulatan negara secara utuh.  

Malangnya, tentera dan pihak lawan bergelut untuk berbunuh-bunuhan antara satu sama lain, menyebabkan rakyat bukan sahaja di ambang hidup dan mati tetapi juga negara berada dalam keadaan huru-hara dan kemusnahan.  

Kedua-dua jeneral dan tentera yang berperang mereka tidak punya wawasan bagaimana untuk membina semula negara yang hancur.  

Lebih teruk lagi, Sudan akan terasing dari segi ekonomi dan politik. 

Yang akan ada hanyalah situasi sama-sama menanggung rugi. Tiada pemenang tetapi kerugian besar kepada rakyat dan negara.

Sudah tentu akan ada kuasa yang merebut peluang ke atas negara yang lumpuh. 


Kredit foto: Axios.com


Apa yang akan ditinggalkan dalam runtuhan perang, mana-mana kuasa yang boleh salurkan dana dan bantuan ketenteraan akan direbut rejim pemerintah dengan mengorbankan kepentingan  rakyat. Rejim tentera umumnya tidak akan memihak kepada kepentingan rakyat.

Sudan akan ketandusan sumber manusia dan pakar kerana orang Sudan yang ada kepakaran akan keluar dari Sudan tanpa harapan untuk menggunakan kepakaran mereka untuk negara itu.  

Jadi, adakah harapan untuk selamatkan Sudan? Ya, tetapi ia perlu komitmen untuk perdamaian.

Satu-satunya cara untuk menamatkan penderitaan rakyat Sudan adalah melalui perdamaian.  

Sudah tiba masanya untuk pihak yang berkonflik mengetepikan perbezaan mereka dan datang ke meja rundingan.  

Perjanjian damai yang komprehensif dan inklusif mesti dicapai, yang menangani punca konflik dan sediakan perancangan bagi pembinaan semula negara. 

Ini memerlukan kompromi, tetapi ia adalah harga yang kecil untuk dibayar demi rakyat Sudan.  

Masyarakat antarabangsa juga mesti meningkatkan usaha mereka untuk menyokong proses damai, sama ada secara diplomatik atau kewangan.

Kesimpulannya, keadaan di Sudan adalah teruk tetapi bukan tidak boleh kembali makmur. 

Sudan berpotensi menjadi negara aman dan makmur, tetapi ia memerlukan komitmen untuk mencapai penyatuan semua pihak berkaitan. 

Masanya sudah tiba untuk semua pihak bermusuhan meletak senjata mereka.


Mohd Azmi Abdul Hamid

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)


14
12
0
10
1
You will be interested