Politik & Negara 11 Jul, 2023

Syabas Guterres! Enggan tarik balik kecaman terhadap Israel! Tapi lebih banyak perlu dibuat! - MAPIM

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


MAPIM memuji keengganan ketua PBB untuk menarik balik kecaman terhadap serbuan Jenin oleh aparteid Israel.

MAPIM menyokong Setiausaha Agung Antonio Guterres kerana berdiri teguh di atas kebenciannya terhadap tindakan jenayah Israel.  

MAPIM mengutuk Duta Israel PBB Gilad Erdan yang mengecam Guterres atas kritikannya terhadap serangan tentera Israel ke atas Jenin.

Tentera aparteid Israel telah menggunakan kekerasan yang berlebihan dan mencederakan orang awam semasa serbuan dahsyat mereka ke atas kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang diduduki.

MAPIM, bagaimanapun, melihat bahawa PBB perlu melakukan lebih daripada sekadar kutukan.  


Antonio Guterres


Serangan regim Israel ke atas Jenin adalah jenayah perang yang jelas. Israel tidak boleh dibiarkan tanpa hukuman kerana serangan biadabnya terhadap orang awam.

Dalam serangan itu, penduduk awam menjadi sasaran yang jelas. Ia menyebabkan lebih 100 orang awam cedera, mencabut ribuan penduduk, sekolah dan hospital rosak, dan rangkaian air dan elektrik terganggu.

Guterres betul bahawa serangan udara dan operasi darat di kem pelarian yang sesak adalah keganasan terburuk di Tebing Barat dalam beberapa tahun, dengan kesan ketara kepada orang awam.

Lebih teruk lagi, aparteid Israel menghalang mereka yang cedera daripada menerima rawatan perubatan dan pekerja kemanusiaan daripada sampai kepada mereka yang memerlukan semasa serbuan tentera.

MAPIM menolak sekeras-kerasnya dakwaan Erdan bahawa kritikan Guterres terhadap serangan tentera Israel adalah “memalukan, mengada-adakan dan benar-benar terpisah daripada realiti”.  

Israellah yang patut malu dengan tindakan pengecutnya kerana menyerang pelarian yang tidak berdaya di kem dengan pengeboman berat dari serangan udara dan darat serta serangan maut.

Kekejaman aparteid Israel jelas terbukti dengan fakta di lapangan yang tidak boleh dinafikan.Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, 5 Julai 2023, tiga pakar hak asasi manusia bebas berkata serangan udara Israel dan tindakan darat di Jenin "bersamaan dengan pelanggaran berat undang-undang antarabangsa dan piawaian mengenai penggunaan kekerasan dan mungkin merupakan jenayah perang".

Malangnya, Majlis Keselamatan tidak mengambil tindakan.

MAPIM menyeru PBB untuk mengambil Israel untuk bertanggungjawab sepenuhnya atas kekejaman itu. Israel mesti diseret ke ICC kerana jenayahnya dan langkah-langkah mesti diambil untuk mendakwa Israel.

PBB telah melihat keganasan berterusan terhadap semua undang-undang antarabangsa oleh Israel. Israel sentiasa terlepas dari setiap tindakan jenayah, melanggar semua klausa hak asasi manusia dalam pengisytiharan PBB.

PBB tidak boleh bersikap double standard dalam bertindak balas terhadap tindakan jenayah Israel. Kutukan masih jauh dari cukup. PBB mempunyai mandat untuk bertindak ke atas Israel.


Mohd Azmi Abdul Hamid

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)


7
12
0
10
0
You will be interested