Politik 30 Sep, 2019

PRK TANJUNG PIAI: MASIH 'RAHSIA', TAPI CALON ANAK TEMPATAN

@luqman haziq abdullah
Bekas Ketua Biro Utusan Malaysia Johor

Share this

BARISAN NASIONAL (BN) masih belum memutuskan nama calon dan parti mana yang akan mewakili gabungan itu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai yang akan diadakan ekoran kematian wakil rakyatnya, Datuk Dr. Mohamed Farid Md. Rafik pada 21 September lalu.

Datuk Ir. Hasni (tengah) dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Johor di Johor  Bahru hari ini (30 Sept 2019).


Walaupun masih 'berahsia' namun, BN menegaskan bahawa calon tersebut nanti adalah 'anak tempatan'.

Pengerusi BN Johor, Datuk Ir. Hasni Mohammad  yakin keputusan memgenai perkara itu akan dibuat pucuk kepimpinan parti sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan tarikh PRK tersebut.

Beliau turut yakin peluang BN untuk menang lebih cerah, sekali gus komited menjayakan usaha tersebut dan meminta semua parti komponen memperkukuhkan jentera masing-masing bagi menghadapi PRK itu.

“Itu saya boleh sahkan bahawa kita akan mempunyai calon tempatan. Calon luar, Badan Perhubungan (UMNO) pun tak setuju, mesti calon tempatan.

“Kita pun tidak bincang berhubung spekulasi calon luar itu tapi kita buat ketetapan, calon mestilah anak tempatan,” katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Badan Perhubungan UMNO Johor, di Johor Bahru hari ini (30 Sept 2019).

Mengenai cadangan UMNO Bahagian Tanjung Piai yang mencalonkan Ketua Bahagiannya, Datuk Jefridin Atan, Hasni berkata, beliau mendengar permintaan daripada semua pihak kerana mereka mahu memenangi PRK itu dan dengan majoriti undi lebih besar.

Malah, UMNO Bahagian Tanjung Piai juga bersetuju bahawa ada langkah yang perlu diambil oleh Badan Perhubungan UMNO sebelum sebarang keputusan dimuktamadkan.

Hasni yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor berkata, peluang dan pertimbangan barisan kepimpinan di negeri ini perlu diambil kira selain melihat pelbagai aspek berkaitan sebelum sebarang keputusan diambil.

“Kita melihat PRK Tanjung Piai dengan kesungguhan, meneliti semua aspek dengan mengambil kira dari segi keadaan semasa, melihat kepada pertimbangan yang wajar kerana kita melihat peluang menang di sana amat cerah.

“Maka itu, kita bersetuju bahawa kita perlu mengambil kira semua aspek, perlu ada masa meningkatkan lagi peluang menang di Tanjung Piai,” katanya.

You will be interested

PRK TANJUNG PIAI: MAI-MAI KITA TENGOK, SIAPA YANG KENA?

Tiga pemimpin disebut-sebut sebagai calon BN pada PRK Tanjung Piai iaitu Wee Jeck Seng (MCA), Jefridin Atan (UMNO) dan Mohamed Khaled Nordin (UMNO)
Luqman Haziq Abdullah in Politik 9 months ago

DILEMA ANTARA 'WAYANG POLITIK' DAN 'WASIAT TERAKHIR'

Khaled Nordin menyifatkan Kongres Maruah Melayu adalah wayang politik terhebat Tun Dr. Mahathir Mohamad
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago

PRK TANJUNG PIAI: MCA MUNGKIN BERI LALUAN KEPADA UMNO?

UMNO mengharapkan supaya MCA memberi laluan kepadanya untuk mendepani calon Bersatu pada PRK) Parlimen Tanjung Pia.
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago

PRK TANJUNG PIAI: TIGA PENJURU, PUTRA HANYA PENGACAU?

Banyak pihak ingin melihat pertandingan dua penjuru antara PH dan BN, namun parti yang baru ditubuhkan, Putra turut berminat untuk bertanding
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago