Politik 07 Oct, 2019

DILEMA ANTARA 'WAYANG POLITIK' DAN 'WASIAT TERAKHIR'

@luqman haziq abdullah
Bekas Ketua Biro Utusan Malaysia Johor

Share this


PELBAGAI pihak mempunyai tanggapan dan pendapat sendiri mengenai matlamat serta tujuan penganjuran Kongres Maruah Melayu (KMM) yang baru berlangsung pada Ahad, 6 Oktober lalu di Shah Alam, Selangor.
Namun dalam politik, semua sedar bahawa tiada musuh yang kekal selama-lamanya dan tiada kawan yang kekal selama-lamanya juga. Segala kemungkinan memungkinkan.


Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyifatkan Kongres Maruah Melayu adalah wayang politik terhebat Tun Dr. Mahathir Mohamad setakat ini.
Menurutnya, Perdana Menteri telah berjaya memainkan sentimen seakan-akan orang Melayu seantero dunia perlu mendengar 'wasiat terakhir' tokoh Melayu neo-liberal berkenaan. 
Berikut adalah kenyataan penuh Mohamed Khaled mengenai isu berkenaan :

1. Kongres Maruah Melayu adalah wayang politik terhebat Tun Mahathir setakat ini. Beliau telah berjaya memainkan sentimen seakan umat Melayu seantero dunia perlu mendengar ‘wasiat terakhir’ tokoh Melayu neo-liberal ini. Dengan mengumpulkan semua pemimpin dari segenap institusi politik negara, maka beliau telah memberi anggapan bahawa semua orang Melayu telah menyokong beliau. Tidak sama sekali. 
2. Maka di sini saya terpanggil untuk menyenaraikan beberapa perkara yang perlu kita ambil perhatian daripada Kongres Maruah Melayu ini. 
3. Pertama, kongres ini tidak inklusif dan bukan untuk semua orang Melayu. Ia tidak lahir dari keterdesakan orang Melayu bagi membangun serta memulihkan bangsanya. Ia bukanlah gerakan masa dan gerakan kebanyakan orang Melayu untuk survival bangsanya. Sudah semestinya, ia adalah perhimpunan politik untuk menunjukkan kekuasaan dan keegoan Tun Mahathir. 
4. Kedua, kongres ini telah secara langsung memperkudakan universiti-universiti awam untuk tujuan politik sebuah parti dan cita-cita pemimpinnya bernama Tun Mahathir. Itu sahaja. Segala resolusi yang dikatakan hasilan cendekiawan Melayu, tidak langsung disentuh dan di ulas oleh Tun Mahathir dalam pidatonya. Adakah pusat pengajian kita akan terus dipergunakan oleh BERSATU dan Tun Mahathir atas nama Melayu? Tidakkah mereka dahulu yang sering melaungkan bahawa universiti harus bebas dari genggaman ahli politik? 
5. Ketiga, kongres ini tidak akan boleh menyaingi Muafakat Nasional UMNO-PAS, kerana ia bukanlah satu wadah pemberdayaan bangsa melalui kesatuan politik. Tun Mahathir mula menyedari bahawa, BERSATU bukanlah sebuah parti Melayu yang besar, signifikan dan terbukti jasanya seperti UMNO malahan PAS. Tambahan pula dengan populariti Pakatan Harapan serta Tun Mahathir sendiri yang semakin menurun, nampak begitu terdesak sekali mereka ingin menjadi relevan kepada orang Melayu. InsyaAllah orang Melayu tidak akan sekali lagi ditunggangi Tun Mahathir untuk kepentingannya sendiri. 
6. Keempat, Tun Mahathir gagal menggunakan kesempatan di kongres itu untuk menjelaskan tawaran kerajaan pimpinannya untuk memelihara dan membangun keberdayaan bangsa Melayu. Kalau sekadar untuk menegur sikap bangsa Melayu, ia boleh dilakukan dalam Perhimpunan Agung BERSATU sahaja. Nyatakan transformasi bagaimana yang akan Kerajaan PH lakukan untuk bangsa Melayu tanpa rasa apologetik. Kesimpulannya, maruah Melayu hanya layak dikongreskan di luar kerajaan, dan bukannya di angkat menjadi agenda tuntas Pakatan Harapan dek kerana pengaruh DAP yang sangat luar biasa dan tidak akan memungkinkan ia berlaku. 
7. Secara langsung, Kongres Maruah Melayu ini tidak sama sekali mendapat perhatian dan menjadi perbualan ramai orang Melayu. Ia dilihat sebagai sebuah perhimpunan elit Melayu yang tamakkan kuasa dan tidak putus-putus merendah-rendahkan bangsa sendiri, demi kelangsungan politik dan kuasa peribadi masing-masing. 


You will be interested

PRK TANJUNG PIAI: MAI-MAI KITA TENGOK, SIAPA YANG KENA?

Tiga pemimpin disebut-sebut sebagai calon BN pada PRK Tanjung Piai iaitu Wee Jeck Seng (MCA), Jefridin Atan (UMNO) dan Mohamed Khaled Nordin (UMNO)
Luqman Haziq Abdullah in Politik 9 months ago

PRK TANJUNG PIAI: MCA MUNGKIN BERI LALUAN KEPADA UMNO?

UMNO mengharapkan supaya MCA memberi laluan kepadanya untuk mendepani calon Bersatu pada PRK) Parlimen Tanjung Pia.
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago

PRK TANJUNG PIAI: TIGA PENJURU, PUTRA HANYA PENGACAU?

Banyak pihak ingin melihat pertandingan dua penjuru antara PH dan BN, namun parti yang baru ditubuhkan, Putra turut berminat untuk bertanding
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago

PRK TANJUNG PIAI: MASIH 'RAHSIA', TAPI CALON ANAK TEMPATAN

BARISAN NASIONAL (BN) masih belum memutuskan nama calon dan parti mana yang akan mewakili gabungan itu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai
Luqman Haziq Abdullah in Politik 10 months ago