Politik & Negara 04 Nov, 2023

Angkara aparteid Israel! Penduduk luar mula tinggalkan Gaza! Ratusan berhimpun di pintu utama Rafah!

@yati yazid
Pernah bertugas sebagai wartawan di Utusan Malaysia. Masih mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


LEBIH 500 pemegang pasport asing telah meninggalkan Semenanjung Gaza pada 2 November 2023 lalu melalui pintu sempadan Rafah untuk memasuki Mesir susulan pembukaan pintu utama tersebut ekoran pengeboman berterusan selama lebih 20 hari oleh regim aparteid Israel ke atas wilayah di selatan Palestin itu.

Pengarah Media Sempadan Rafah, Wael Abu Mohsen berkata, kesemua pemegang pasport asing mula meninggalkan wilayah tersebut. Kesemua mereka berkumpul sejak awal pagi lagi di hadapan pintu masuk utama di Rafah bagi memasuki Mesir.
Media Mesir turut menyiarkan rakaman kenderaan, trak dan ambulans yang melintasi pintu masuk sempadan dari Gaza ke Mesir.

Sementara itu sumber diplomatik yang dipetik agensi berita Reuters berkata, kira-kira 7,500 pemegang pasport asing akan dipindahkan dari Gaza dalam tempoh dua minggu ini.

Malah, lapangan terbang Al-Arish akan disediakan untuk menerbangkan penduduk tersebut meninggalkan Gaza. Untuk peringkat awal, mereka akan dipindahkan melalui jalan darat ke Kaherah dan terbang keluar melalui negara tersebut.Pemindahan terhad itu berlaku lebih tiga minggu dalam sekatan keseluruhan Gaza oleh tentera aparteid Israel, yang telah mengebom kawasan padat tanpa henti sejak 7 Oktober 2023 lalu.

Bagi hari pertama kebenaran melintasi pintu Rafah, sebanyak 17 ambulans yang membawa rakyat Palestin yang cedera  parah dalam serangan udara rejim Zionis juga melalui terminal berkenaan.

Selain itu, 20 buah trak yang dipenuhi bantuan kemanusiaan juga bergerak melalui pintu masuk Rafah – menjadikan jumlah keseluruhan trak bantuan dalam minggu ini mencecah 237 buah.

Sehingga kini, hampir 10,000 rakyat Palestin yang syuhada termasuk kanak-kanak, wanita dan warga emas yang tidak bersalah sepanjang tempoh ini. - KitaReporters


 

 

11
10
0
9
0
You will be interested