Politik & Negara 11 Jun, 2024

Di mana OIC? Masjid Al-Aqsa terus dicerobohi! Israel cadang nak robohkan masjid! Proses Yahudisasi!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Kami mengecam serangan ganas terbaharu oleh peneroka Yahudi Israel yang menunjukkan intimidasi ganas mereka di kawasan Masjid Al-Aqsa yang suci.

Sambutan Hari Bendera Jerusalem diadakan dengan slogan anti-Arab dan anti-Palestin untuk mencetuskan perbalahan. 

Sambutan provokatif ini adalah satu lagi percubaan untuk mewujudkan ketegangan antara komuniti Yahudi dan Muslim untuk membenarkan kawalan penuh Masjid Al-Aqsa oleh tentera penjajahan Zionis Israel.

Ini dilaksanakan di tengah-tengah genosid di Gaza oleh Israel. Menteri kabinet Israel dari sayap kanan melawat kawasan Masjid Al-Aqsa dan mendakwa ia milik 'hanya kepada negara Israel'. 

Dia secara terbuka mengumumkan bahawa orang Yahudi mempunyai hak di Al-Aqsa adalah satu cabaran jelas yang bertujuan untuk melancarkan serangan besar ke atas masjid tersebut.Kami mengingatkan OIC bahawa penubuhannya adalah sebagai tindak balas kepada pembakaran masjid oleh seorang Yahudi Australia, Michael Rohan, yang disokong oleh pihak berkuasa Israel, pada 21 Ogos 1969. 

Sejak penubuhannya, status masjid ini masih di bawah serangan tanpa henti oleh peneroka dan tentera Israel. Terdapat rekod ramai umat Islam yang syahid di Masjid Suci dalam pertembungan dengan tentera penjajah. 

Masjid ini pernah dikepung oleh tentera Israel pada 2016. Ada kemungkinan untuk serangan agresif yang akan mengepung masjid ini sehingga berlaku konfrontasi ultimatum.

OIC sepatutnya ditubuhkan untuk melaksanakan apa sahaja langkah untuk menganjurkan tindakan konkrit bagi menjaga maruah Al-Aqsa. Ia perlu mengambil tanggungjawab untuk melindungi Masjid Ketiga Tersuci dalam Islam.

Pencerobohan terbaharu ini adalah satu lagi serangan yang disengajakan untuk mengubah status quo Masjid Al-Aqsa yang suci. 

Yahudi Zionis telah mengambil setiap peluang untuk meningkatkan serangan mereka ke atas masjid ini.

Kami mempersoal mengapa OIC masih tidak bertindak dan tidak memberi tindak balas konkrit terhadap serangan berterusan ke atas Al-Aqsa.

Resolusi, kenyataan dan komunike daripada OIC sejak penubuhannya berhubung dengan serangan Israel, tidak berkesan untuk menghentikan serangan tersebut.  Malah, sejak 1967, kependudukan Al-Aqsa, keadaan semakin buruk dari hari ke hari.

Zionis Israel berkeras untuk merobohkan masjid itu untuk mendirikan semula gunung ketiga yang didakwa sebagai tempat kuil Yahudi yang sah. Agenda Yahudisasi dilaksanakan pada semua peringkat dengan sasaran masa untuk mencapai matlamat akhir kawalan penuh ke atas tapak suci ini.Kami menegaskan bahawa OIC mempunyai tanggungjawab untuk melakukan apa yang diperlukan untuk melindungi masjid ini dengan segala kos. Ucapan dan kenyataan kecaman tidak akan menghentikan serangan.

Al-Aqsa adalah garis merah yang umat Islam tidak akan berkompromi dan semua negara Islam dalam OIC mempunyai hak untuk mengambil tindakan yang perlu untuk menentang projek Zionis.

Gerakan di bawah panggilan Taufan Al-Aqsa (Ribut Al-Aqsa) bertujuan tepat untuk melancarkan tentangan proaktif terhadap serangan ini. 

Penentangan mengakui keadaan kritikal Al-Aqsa jika tiada langkah pencegahan diambil untuk menghalang pencerobohan.

Masjid Ibrahimi di Khalili telah menyaksikan peningkatan keganasan oleh tentera Israel yang telah membahagikan masjid itu sejak 1994. 

Status masjid itu telah diubah secara paksa untuk diberikan sebahagiannya kepada Yahudi. Agenda Yahudisasi ini akan diteruskan untuk Masjid Al-Aqsa.

OIC perlu diingatkan bahawa melainkan tindakan konkrit diambil untuk menghalang pengulangan pembantaian Masjid Ibrahimi daripada berlaku kepada Al-Aqsa, masa depan Al-Aqsa akan terancam.

Perjanjian Jordan-Israel pada 1994 untuk memberikan Jordan kuasa penuh dalam penjagaan Al-Aqsa telah gagal melindungi masjid tersebut. 

OIC perlu campur tangan untuk mewujudkan perlindungan antarabangsa bagi masjid tersebut.

Kami juga mengingatkan OIC bahawa gerakan penentangan akan menjadi satu-satunya tindak balas dan akan merebak di seluruh dunia jika tiada tindakan diambil untuk melindungi Al-Aqsa.


Mohd Azmi Abdul Hamid, Presiden MAPIM

Dato' Seri Syekh Ahmad Awang, Pengerusi MANAR

Dato Wira Syekh Dr Abdul Ghani Samsudin, Pengerusi SHURA


17
11
0
19
0
You will be interested