Politik & Negara 24 Oct, 2023

Video| Kayuhan demi Palestin! Zul Yahya berbasikal dari Ipoh ke JB dan balik semula! Kutip derma!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this


BEKAS pelakon dan pelawak, Zul Yahya atau nama sebenarnya Zulkefli Yahaya, 51, berbasikal dari Ipoh ke Johor Bharu dan kembali semula ke Ipoh sebagai solidariti buat Palestin.

Sepanjang perjalanan, Zul membuat kutipan dana kecemasan bagi disumbangkan ke Palestin terutama penduduk di wilayah Gaza yang terhimpit dengan kekejaman rejim Zionis Israel. 

Zul Yahya berbasikal demi Palestin

Kayuhannya bermula dari Ipoh pada 20 Oktober 2023. Zul turut memuatkan video perjalanan mencabarnya melalui laman sosialnya. 

Setelah melalui perjalanan 220 kilometer (km), Zul tiba di Kuala Lumpur pada malam 21 Oktober 2023 dan  disambut beberapa rakan termasuk rakan artis seperti Datuk Afdlin Shauki Aksan.

Zul kemudian membuat kiraan dana yang diterimanya. Dan jumlah yang diterimanya RM1,200 dan Afdlin Shauki menambah kutipan sebanyak RM1,200. Dan jumlah kutipan yang dimasukkan ke Yayasan Afdlin Shauki.

Setakat 21 Oktober 2023 ialah RM2,400. Namun Zul yakin dana yang diterimanya akan meningkat sepanjang perjalanan ke Johor Bahru dan kembali ke Ipoh nanti. 

Pada jam 12 tengah hari, 23 Oktober 2023, Zul meneruskan kayuhan dari Stadium Kajang, Selangor menuju Seremban, Negeri Sembilan.Zul Yahya terlibat sebagai pelakon sejak 1990 hingga 2018. Dia banyak membawakan watak komedi. Antara drama komedi lakonannya yang diingati ramai ialah ‘Pepaya’.

Pada 2008, Zul kemudian membuka restoran di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor dan mula terbabit dalam kegiatan tabligh. Kini Zul menetap di Ipoh, Perak dan mempunyai restoran di sana.

Ramai yang mengikuti kayuhan amal Zul Yahya dan mereka berharap bekas pelakon dan pelawak ini selamat melakukan kerja amal ini untuk sumbangan kepada rakyat Palestin terutama di wilayah Gaza. - KitaReporters

7
9
0
7
0
You will be interested