Politik & Negara 20 Aug, 2023

Pendapat| Apabila kalahnya sebuah parti politik, adakah menukar pucuk pimpinan rawatan yang terbaik?

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Adalah tidak wajar sekiranya hanya seorang atau pimpinan tertinggi sahaja dipersalah apabila sesebuah parti politik mengalami kekalahan dalam pilihan raya. 

Dengan berlakunya rungutan sosioekonomi serta mempertengah identiti politik untuk mendapatkan undi mendapat lebih perhatian dalam kalangan pengundi masa kini.

Jika parti politik kalah dalam pilihan raya, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

1. Analisis: 

Parti politik yang mengalami kekalahan harus menganalisis sebab di sebalik kehilangan mereka, termasuk kedudukan dasar, strategi kempen, mesej dan sentimen awam.

2. Refleksi: 

Penting bagi setiap ahli parti untuk memikirkan kekuatan dan kelemahan mereka serta mengenal pasti bidang untuk penambahbaikan dan penyesuaian.

3. Menilai Semula Dasar Dalaman Parti: 

Parti perlu menilai semula dasar untuk menyelaraskan dengan lebih baik dengan keperluan dan pilihan pengundi dalam scenario politik pada masa kini.

4. Hubungan dengan akar umbi dan pengundi: 

Membina semula hubungan dengan akar umbi dan pengundi serta menyambung semula dengan pangkalan mereka adalah penting untuk mendapatkan semula kepercayaan dan sokongan.

5. Penilaian Kepimpinan: 

Parti harus menilai kepimpinannya dan mempertimbang perubahan jika perlu, pada peringkat tertinggi sehingga pada peringkat cawangan.

6. Jangkauan Komunikasi: 

Membangunkan strategi komunikasi yang berkesan dan melibatkan diri dengan orang ramai melalui pelbagai platform adalah sangat penting dan strategi yang paling efektif.7. Gabungan dengan Parti Politik yang lain: 

Pada masa kini, gabungan dengan parti politik yang lain dapat membina pakatan berpotensi bagi meningkatkan peluang  dalam pilihan raya akan datang.

8. Penglibatan Belia: 

Parti harus memberi tumpuan kepada penglibatan pengundi muda boleh membantu memastikan sokongan masa depan dan meraih undi daripada pengundi yang baru.

9. Penglibatan Komuniti: 

Parti harus dilihat dan diberikan pendedahan dalam mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti komuniti dan menangani kebimbangan masyarakat setempat supaya membantu membina imej yang positif.

10. Pembaharuan Dasar: 

Melihat semula dasar untuk lebih relevan untuk menarik perhatian  pengundi dengan lebih luas 

11. Strategi Kempen: 

Memikirkan semula strategi kempen, termasuk usaha penyampaian maklumat, sasaran dan mobilisasi yang boleh membawa kepada perubahan.

12. Wawasan Jangka Panjang: 

Membangunkan visi jangka panjang yang jelas dan menarik boleh membantu parti mendapatkan semula momentum.

13. Perpaduan: 

Memastikan perpaduan dalaman parti dan menangani perpecahan adalah penting untuk kebangkitan semula yang lebih kukuh.

14. Membina Momentum: 

Parti harus berusaha membina momentum melalui usaha yang berterusan, penterlibatan akar umbi dan jangkauan yang konsisten.


Dr Rashidi Mohamed Pakri Mohamed ialah Setiausaha Penerangan UMNO Bahagian Titiwangsa. Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis.


12
9
0
14
0
You will be interested

Israel tak mati kerana ada negara Islam beri talian hayat! Bekal makanan dan jual minyak! - GSPP

Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP) Muhammad Fauzi Asmuni negara Islam Arab Israel Amerika Syarikat penjajahan bekalan makanan penjualan minyak

Editor 2 in Politik & Negara 2 weeks ago

Bertenang dan elak berpolemik! Kedudukan agama Islam dan Mahkamah Syariah tidak terjejas! - ABIM

ABIM Mahkamah Persekutuan Mahkamah Syariah kes Nik Elin Zurina Dewan Undangan Negeri DUN Kelantan perundangan Islam undang-undang syariah Dr Mohd Na’im Mokhtar
Editor 2 in Politik & Negara 1 week ago

Kedudukan Mahkamah Syariah di Malaysia kekal utuh! Agenda penambahbaikan, pemerkasaan berjalan terus!

Mahkamah Persekutuan Mahkamah Syariah kes Nik Elin Zurina Dewan Undangan Negeri DUN Kelantan perundangan Islam undang-undang syariah Dr Mohd Na’im Mokhtar JPM
Editor 2 in Politik & Negara 1 week ago

Kursi DS Ismail Sabri Yaakob! Usaha perluas pengajian bahasa dan peradaban Melayu ke seluruh ASEAN!

Kursi Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob Thai Global Business Administration Technological College (TGBC) Thailand Bangkok pengajian bahasa Melayu peradaban Melayu
Editor 2 in Politik & Negara 2 weeks ago

Video| 100 days, 75 years of bombing, slaughtering, genocide, ethnic cleansing, burning, starvation!

Massacre slaughtering bombing killing massacre genocide ethnic cleansing burning burying maiming injuring starvation war crime Palestinians Palestin Israel
Editor 2 in Politik & Negara 2 weeks ago