Politik & Negara 16 Sep, 2023

Tentera aparteid Israel bersiap lakukan serangan terhadap Masjid Al-Aqsa! Ayuh bangkit umat Islam!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this

Negara aparteid Israel sedang bersiap sedia dengan organisasi-organisasi dan anggota-anggota keselamatannya untuk melancarkan serangan secara terang-terangan terhadap Masjid Al-Aqsa yang mulia seiring dengan musim perayaan Yahudi yang berlangsung dari 16 September 2023 hingga 8 Oktober 2023, yang merangkumi Tahun Baru Yahudi, Sepuluh Hari Taubat, Hari Pengampunan dan Hari Raya Pondok Daun. 

Organisasi-Organisasi Kuil yang merupakan gerakan Yahudi Ortodoks yang ekstremis telah memulakan kempen mereka untuk menggerakkan sejumlah besar orang Yahudi di dalam Al-Aqsa untuk melancarkan pelbagai serangan ke atasnya.

Dalam menghadapi peristiwa berbahaya ini iaitu siri serangan ke atas Al-Aqsa, kami di Yayasan Al-Quds Malaysia ingin menegaskan beberapa perkara:
Pertama: Perayaan Yahudi bukan lagi satu perayaan keagamaan atau kebangsaan semata-mata, tetapi ia telah menjadi satu peluang yang dieksploitasikan oleh Organisasi-Organisasi Kuil dengan cara yang kejam bagi mempercepat usaha pembentukan realiti baru Yahudi di Masjid Al-Aqsa. 

Ia jelas dalam ucapan dan program mereka yang bertujuan untuk memberikan sokongan yang besar kepada tiga agenda utama yang mengancam Al-Aqsa, iaitu:

  • Pembahagian masa dalam masjid, 
  • Pembahagian ruang, 
  • Dasar pembentukan moral rumah ibadat, yang bermaksud pelaksanaan semua ibadah Yahudi di dalam Al-Aqsa seolah-olah ia adalah Rumah Ibadat Israel. 


Dalam konteks ini, Organisasi-Organisasi Kuil akan berusaha untuk mengumpulkan sejumlah besar orang Yahudi di Al-Aqsa semasa musim perayaan yang akan datang dan seterusnya melaksanakan pelbagai ibadah Yahudi di dalamnya, termasuk meniup trompet, menawarkan korban tumbuhan, memakai pakaian pendeta Yahudi, bersujud secara epik, membaca teks-teks Taurat, menyanyikan lagu Zionis, mengibarkan bendera "Israel", dan serangan-serangan lain, yang mana mereka katakan melalui pelaksanaannya bahawa "tidak ada batasan bagi apa yang kami mahu lakukan di dalam Al-Aqsa".

Kedua: Tingkah laku Organisasi-Organisasi Kuil dan persediaannya dalam melancarkan serangan semasa musim perayaan di Al-Aqsa adalah hasil daripada tingkah laku kerajaan aparteid Israel yang ekstremis dalam memberikan sokongan kepada organisasi-organisasi ini, dan sesetengah kementerian dalam kerajaanaparteid ini telah memanfaatkan keupayaan mereka untuk mencapai objektif gerakan tersebut dan menunjukkan bahawa kerajaan aparteid ini berminat untuk memperkuat kehadiran Yahudi di Al-Aqsa dan menggalakkan penguasaan penuh Israel ke atasnya. 

Oleh itu, kerajaan aparteid ini perlu bertanggungjawab terhadap jenayah-jenayah yang dilakukan terhadap Al-Aqsa.

Ketiga: Negara aparteid Israel dalam beberapa tahun yang lalu telah mencuba untuk menetapkan musim perayaan Yahudi sebagai satu perubahan kualitatif dalam serangan-serangan terhadap Al-Aqsa. 

Oleh itu, kami menyeru rakyat Palestin, umat Islam, negara-negara Arab, para ulama, parti-parti, institusi dan organisasi di negara Islam untuk melakukan tindak balas terhadap perkara ini dengan melancarkan "Kempen Mempertahan Al-Aqsa" melalui pelbagai program dan aktiviti seperti perhimpunan besar, seminar dan lain-lain bagi menggambarkan hak orang Islam terhadap Al-Aqsa dan penolakan kita terhadap usaha pencerobohan mereka ini.

Keempat: Kami menyeru kerajaan Malaysia untuk memimpin kempen diplomatik untuk mengutuk serangan ini, menggembleng tenaga untuk menghentikannya, dan menggunakan cara yang berkesan untuk menghalang pencerobohan aparteid Israel terhadap Masjid Al-Aqsa yang mulia.
Al-Quds: Kami akan melindungi dan memuliharanya bersama-sama...

Yayasan Al-Quds Malaysia

16
14
0
16
0
You will be interested