Alam 10 Sep, 2019

[VIDEO] TM GROUP CORAL MALAYSIA INCUBATOR 2019

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. "Fikir yang terbaik, Buat yang terbaik, Jadi yang terbaik."

Share this
PULAU BIDONG, sebuah pulau yang istimewa dengan keindahan pantai, khazanah laut dan nilai sejarahnya. 

Selain menjadi destinasi istimewa buat para pelancong dari dalam dan luar negara, pulau ini turut mendapat kelulusan sebagai tapak selaman untuk aktiviti pembiakan karang dan juga diiktiraf sebagai Pusat Propagasi Karang pada peringkat global.

Justeru, di bawah inisiatif Tanggungjawab Korporat, Telekom Malaysia (TM) dengan kerjasama Yayasan Coral Malaysia (YCM), Jabatan Perikanan (DoF) dan Kerajaan Negeri Terengganu, telah menganjurkan program MyCoral Incubator 2019, untuk edisi yang ketiga di Pulau Bidong, Terengganu.

Dengan menjadikan aktiviti propagasi karang sebagai salah satu elemen utama pendidikan ekosistem marin,  Telekom Malaysia telah bersama-sama memberi pendedahan dan kesedaran tentang kepentingan pemuliharaan alam sekitar dan kepentingan ekosistem marin. 

Propagasi karang ini juga telah membantu komuniti nelayan tempatan dalam mencipta pendapatan alternatif bagi mereka.

Tonton video sorotan majlis pelancaran dan program MyCoral Incubator 2019 yang telah berlangsung pada 6 Julai 2019 yang lepas. Selamat menonton dan lindungilah ekosistem marin kita untuk generasi masa hadapan!


Pautan artikel ini adalah di https://www.facebook.com/watch/?v=2533029753408324

Artikel ini disiarkan semula sebagai bahan sokongan kepada rencara bersiri mengenai penternakan karang tulisan Jamhariah Jaafar. - PENGARANG

 

3
0
0
0
0
You will be interested

PULAU PEMANGGIL 'PANGGIL' BERSIHKAN PANTAI, LAUTNYA

Iskandar Investment Berhad (IIB) mengadakan program 'IIB CSR Saving Paradise: International Coastal Cleanup' di Pulau Pemanggil
Luqman Haziq Abdullah in Alam 2 years ago

[VIDEO] AKHIRNYA, SI KURUS KERING TIKIRI PERGI JUA

Tikiri adalah simbol kepada kekejaman haiwan yang digunakan dalam persembahan. Kita sebagai manusia sebagai penjaga mereka harus bertanggungjawab.
Mohd. Hazli Hassan in Alam 2 years ago

[VIDEO] PROJEK LADANG CORAL: TANGKIS PERSEPSI NEGATIF

Penternakan coral di Pulau Bidong sebenarnya adalah usaha untuk menjadikan ia sebuah model ‘nurseri’ – sama seperti nurseri pokok buah-buahan di darat.
Jamhariah Jaafar in Alam 2 years ago