Agama 26 Oct, 2019

INI SYAHADAH PALING 'NERVOUS' - BRO FIRDAUS

@mohd. hazli hassan
A Mobile Journalist (Mojo) trainer by profession but force to be a scuba diver for food. Have more than 28 years experience in the media industry. Get more info on mobile journalism and mobilegraphy at www.mymojo.my

Share this
WALAUPUN pernah beberapa kali memimpin dua kalimah syahadah untuk mereka yang kembali ke agama fitrah, namun hari ini (25/10/2019) adalah situasi yang amat berbeza bagi aktivis agama dan penceramah bebas, Bro Firdaus Wong Wai Hung.Bagi Bro Firdaus, selepas 14 tahun memeluk agama Islam dan kini menjadi Presiden bagi pertubuhan bukan kerajaan, Multiracial Reverted Muslims, pimpinan dua kalimah syahadah untuk ibunya sendiri adalah satu detik yang pasti tidak akan dapat dia lupakan. 

“Ini bukan syahadah pertama yang saya kendalikan tetapi ini adalah syahadah yang saya paling nervous dan sebak kerana yang mengucap syahadah ini adalah ibu saya sendiri. Saya tidak dapat menahan air mata saya seusai ibu saya mengucapkan dua kalimah syahadah dan memeluknya,” katanya dalam satu hantaran yang dimuat naik ke Facebook.


Sebaik sahaja ibu Bro Firdaus selesai mengucapkan dua kalimah syadah, kelihatan dua anak beranak itu berpelukan yang turut menyaksikan masing-masing menangis kegembiraan.

Bro Firdaus melahirkan kesyukuran kepada Allah dan mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan beliau yang sentiasa memberikan sokongan dan bantuan dalam membolehkan Islam dikenali ramai.

Malah, beliau turut berharap ayah, kakak, abang, anak saudara, keluarga mertua beliau akan turut sama menjejaki usaha yang dilakukan oleh ibunya itu.

"Jazakumullahu Khairan kepada sahabat yang sering menyokong dan mendoakan kami. Teruskan sokongan dan doa anda. Berharap selepas ini ayah, kakak, abang, anak saudara, keluarga mertua saya juga dikurniakan hidayah oleh Allah Subhana Wa Ta’ala. Allahuma Ameen. 
"Alhamdulilah Alhamdulilah Alhamdulilah. Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar. Doakan kita semua istiqomah di dalam Islam dan mati sebagai Muslim. Allahuma Ameen."

Status yang dimuat naik ke akaun Facebook beliau itu mendapat lebih 49,000 sukaan dengan perkongsian 10,000 dengan 13,000 komen yang rata-rata melahirkan kesyukuran dengan apa yang berlaku.

Bro Firdaus merupakan aktivis dan penceramah yang sering membantu mereka yang bukan beragama Islam mendalami agama berkenaan melalui pelbagai ceramah di jalanan dan juga di Facebook atau melalui aktiviti Multiracial Reverted Muslims (MRM).

Ketika ini, Bro Firdaus menerima tekanan daripada pelbagai pihak yang tidak menyukai usaha beliau mempertahankan agama Islam selepas dia mempertikaikan cubaan untuk menghidupkan aktiviti Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), di mana Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy turut disiasat polis tentang pembabitan ahli politik itu.

Malah, beliau turut  pernah menerima ugutan bunuh selepas mempertahankan Islam dengan memberikan pendapatnya mengenai agama Hindu, namun difitnah oleh seorang individu menggunakan nama Arunakiri Nathan di laman Facebook yang mendorong seorang pemilik akaun bernama Pandian Sam membuat komen ugutan bunuh. Bro Firdaus yang sudah beristeri dan mempunyai empat anak sanggup melepaskan kerjaya sebagai ketua pengurus kewangan di sebuah syarikat antarabangsa dengan gaji lima angka demi mencari keredaan Allah SWT.

Namun apa yang menariknya ialah, kedua-dua ibu bapanya merupakan mereka yang paling kuat menyokong usaha dakwahnya walaupun ketika itu kedua-dua ibu bapanya itu bukanlah seorang Muslim.

 

Hadis Rasulullah SAW yang bersabda: “Barang siapa yang ingin dilapangkan rezeki dan dipanjangkan umurnya, maka hendaklah ia menyambung tali silaturahim”. (HR. Bukhari dan Muslim).

Gambar-gambar ©  Facebook Firdaus Wong Wai Hung

You will be interested

ALLAH SETIA MENUNGGU, MERINDUI RINTIHAN, DOA KITA

Kongsi minda bersih jiwa. Ada antara kita, mengalah dengan ujian Allah. Sedang Allah setia menunggu, nak dengar rintihan dan doa daripada hamba yang amat dirindui-Nya.

Normala Hamzah in Agama 1 year ago

MANFAAT DUA AYAT TERAKHIR AL-BAQARAH

KITAB al-Quran yang diwahyukan oleh Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW melalui Jibril AS mempunyai seribu satu rahsia
Hashnan Abdullah in Agama 11 months ago

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL SELANGOR MERIAH

Seramai 45 kakitangan dan pelajar UIAM menyertai perarakan sambutan Maulidur Rasul 1441 Hijrah Peringkat Negeri Selangor di Shah Alam, Selangor pada Sabtu (9/11/2019) lalu
Roslan Rusly in Agama 11 months ago

MOH KITA "INGAT NABI, SEBUT NABI, JAGA NABI"

Umat Islam hendaklah menghayati dan mencontohi sikap dan pekerti mulia baginda SAW untuk diterapkan dalam kehidupan seharian
Ahmad Abd Hamid in Agama 11 months ago

TAHU KENAPA KITA MENGELUH, TAK TENANG?? BACA NI...

Kongsi minda bersih jiwa. Bersyukur! Perkataan indah yang mempunyai sejuta nikmat. Bersyukurlah di atas sejadah. Selalukah anda bersyukur?
Normala Hamzah in Agama 1 year ago