Agama 10 Nov, 2019

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL SELANGOR MERIAH

@roslan rusly
PR Practitioner,Part Time Musician, Journalist,Mobile Journalist,Former Press Secretary,Photojournalist,Pegawai Media

Share this
MAULIDUR RASUL adalah terjemahan rasa kasih sayang terhadap junjungan besar Nabi Muhammad SAW dengan kelahiran Baginda SAW adalah satu rahmat kepada seluruh alam. 

Sehubungan itu, seramai 45 orang warga Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang terdiri daripada kakitangan dan pelajar menyertai perarakan sambutan Maulidur Rasul 1441 Hijrah Peringkat Negeri Selangor di Shah Alam, Selangor pada Sabtu (9/11/2019) lalu.

Kontinjen UIAM diketuai Ustaz Mohamad Zaki Abdul Ghani, Pembantu Agama Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, UIAM Gombak. 

Setiap pasukan yang menyertai berarak sejauh 2 kilometer dan berkumpul di Stadium Malawati, Shah Alam. 

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, berkenan hadir ke Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Stadium Malawati. 

Sultan Sharafuddin Idris Shah diiringi Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah.

Objektif penyertaan kali ini ialah untuk sama-sama menyemarakkan sambutan hari kelahiran Keputeraan Baginda Rasulullah SAW dan turut sama menghayati perjuangan Baginda SAW dalam menyebarkan luaskan syiar Islam.

Ketua kontinjen Mohamad Zaki ketika ditemui berkata, semangat dan kerjasama rakan-rakan amat dihargai. Katanya, meskipun hari bercuti, ahli-ahli kontinjen semua tetap bersemangat untuk sama-sama menyemarakkan sambutan Maulidur Rasul pada tahun ini.

“Walaupun hari ini adalah cuti umum, namun semangat yang ditunjukkan rakan-rakan sangat baik kerana masing-masing ingin bersama-sama menyambut Maulidur Rasul dan mengenang segala jasa Baginda Nabi Muhammad S.A.W.” 

Ini adalah penyertaan  untuk tahun ke-6 UIAM menyertai perarakan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Selangor dan pernah menyertai perarakan peringkat kebangsaan yang berlangsung di Putrajaya pada tahun 2013.

Pada sambutan itu, seramai 3,850 peserta dari 77 kontinjen membabitkan pelbagai jabatan dan agensi menyertai perarakan sejauh dua kilometer yang bermula di pintu gerbang Stadium Shah Alam.

You will be interested

ALLAH SETIA MENUNGGU, MERINDUI RINTIHAN, DOA KITA

Kongsi minda bersih jiwa. Ada antara kita, mengalah dengan ujian Allah. Sedang Allah setia menunggu, nak dengar rintihan dan doa daripada hamba yang amat dirindui-Nya.

Normala Hamzah in Agama 1 year ago

MANFAAT DUA AYAT TERAKHIR AL-BAQARAH

KITAB al-Quran yang diwahyukan oleh Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW melalui Jibril AS mempunyai seribu satu rahsia
Hashnan Abdullah in Agama 11 months ago

MOH KITA "INGAT NABI, SEBUT NABI, JAGA NABI"

Umat Islam hendaklah menghayati dan mencontohi sikap dan pekerti mulia baginda SAW untuk diterapkan dalam kehidupan seharian
Ahmad Abd Hamid in Agama 11 months ago

INI SYAHADAH PALING 'NERVOUS' - BRO FIRDAUS

Bagi Bro Firdaus, selepas 14 tahun memeluk agama Islam, pimpinan dua kalimah syahadah untuk ibunya sendiri adalah satu detik yang pasti tidak akan dapat dia lupakan.
Mohd. Hazli Hassan in Agama 1 year ago

TAHU KENAPA KITA MENGELUH, TAK TENANG?? BACA NI...

Kongsi minda bersih jiwa. Bersyukur! Perkataan indah yang mempunyai sejuta nikmat. Bersyukurlah di atas sejadah. Selalukah anda bersyukur?
Normala Hamzah in Agama 1 year ago