Bisnes Korporat 20 Aug, 2022

Keluarga Malaysia semakin menua! PM mahu blueprint Agenda Negara Menua disediakan! EPU selaraskan!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share thisMALAYSIA telah menjadi negara menua (ageing nation) pada tahun 2021 dan dijangka menjadi negara tua (aged nation) pada tahun 2044, kata Perdana Menteri, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri yang mempelopori aspirasi Keluarga Malaysia berkata, negara menua ditakrifkan sebagai populasi yang berumur 65 tahun ke atas mencapai 7 peratus daripada jumlah populasi.

Manakala negara tua ditakrifkan sebagai populasi yang berumur 65 tahun ke atas mencapai 14 peratus daripada jumlah populasi

"Sehubungan itu, mesyuarat bersetuju dengan mekanisme mengarus perdana agenda negara menua dan penyediaan satu blueprint Agenda Negara Menua (ANM) yang akan diselaraskan oleh EPU, JPM," katanya dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Pemantauan Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMKe-12) Bilangan 2 Tahun 2022.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan populasi warga emas


Berikut kenyatan Perdana Menteri berhubung Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Pemantauan Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMKe-12) Bilangan 2 Tahun 2022:

"Pada 19 Ogos 2022, Perdana Menteri telah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Pemantauan Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMKe-12) Bilangan 2 Tahun 2022 yang turut dihadiri Menteri-Menteri Kanan serta Ketua Jabatan dan Agensi. 

Mesyuarat dimaklumkan bahawa Prestasi Perbelanjaan Peruntukan Pembangunan (DE) Tahun 2022 sehingga 15 Ogos 2022 telah mencatat peningkatan sehingga 50.35 peratus berbanding 26.4 peratus pada 15 April 2022. 

Semua kementerian digesa meningkatkan prestasi perbelanjaan. Peruntukan yang tidak dibelanjakan perlu diserahkan kembali kepada Kementerian Kewangan untuk diagihkan semula kepada kementerian-kementerian yang memerlukan. 

Jawatankuasa Tertinggi Pemantauan RMKe-12 dan juga Jawatankuasa Pemudah Cara Pelaksanaan Projek Pembangunan Negara (JP4N) akan terus meneliti isu dan cabaran semasa bagi mempercepat pelaksanaan projek pembangunan dalam tempoh RMKe-12, demi manfaat kepada Keluarga Malaysia. 

Mesyuarat turut bersetuju supaya Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU, JPM) menyediakan Kajian Separuh Penggal (KSP) RMKe-12 bagi meneliti dan menyemak semula dasar dan sasaran sedia ada agar matlamat pembangunan yang disasarkan dapat dicapai. Proses ini akan bermula pada September 2022 sehingga September 2023. 

Selaras dengan sasaran untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi yang inklusif dan mampan pada tahun 2025, mesyuarat bersetuju untuk membuat pemantauan rapi dan berterusan ke atas pencapaian indikator utama dan memastikan pelaksanaan intervensi yang perlu ekoran ketidaktentuan ekonomi dunia, konflik geopolitik yang mempengaruhi kenaikan inflasi serta perubahan struktur ekonomi negara yang perlahan. 

Malaysia telah menjadi negara menua (ageing nation) pada tahun 2021 dan dijangka menjadi negara tua (aged nation) pada tahun 2044. 

Negara menua ditakrifkan sebagai populasi yang berumur 65 tahun ke atas mencapai 7 peratus daripada jumlah populasi, manakala negara tua ditakrifkan sebagai populasi yang berumur 65 tahun ke atas mencapai 14 peratus daripada jumlah populasi. Sehubungan itu, mesyuarat bersetuju dengan mekanisme mengarus perdana agenda negara menua dan penyediaan satu blueprint Agenda Negara Menua (ANM) yang akan diselaraskan oleh EPU, JPM.  

Kerajaan komited dalam mencapai matlamat sifar miskin tegar menjelang penghujung tahun 2025 menerusi Program Pembasmian Kemiskinan Tegar Keluarga Malaysia (BMTKM) yang telah mula pada akhir bulan April 2022 bagi Fasa 1 yang melibatkan 80 lokaliti dan kira-kira 5,000 Ketua Isi Rumah (KIR) secara rintis. 

Pelaksanaan BMTKM akan menggunakan pendekatan baru yang lebih holistik, bersepadu dan berfokus dengan tumpuan kepada aktiviti penjanaan pendapatan dalam kalangan KIR miskin tegar secara mampan." - KitaReporters/Kenyataan Media


9
16
0
9
0
You will be interested

Video| Tahniah Khairulaming! Semakin maju! Tambah kilang baharu di KB! Jualan sudah cecah RM14j!

Khairulaming pengasas sambal pedas, Sambal Nyet, tambahkan pengeluaran produk buatannya dengan buka sebuah lagi kilang di negeri kelahirannya iaitu di Kelantan

Buat julung kalinya! Forum Pembangunan Industri Halal anjuran HDC diadakan Australia! 1-2 Sept 2022!

Persidangan Perniagaan Halal Sedunia (WHBC) perluas halal Malaysia ke luar negara dengan anjur Forum Pembangunan Industri Halal HDC di Melbourne, 1-2 Sept 2022
Rahana MD in Bisnes Korporat 4 weeks ago

Syabas UUM, RHB Islamic Bank! Jalin kerjasama, hubungan rakan strategik! Bantu masyarakat di Kedah!

UUM, RHB Islamic Bank bersedia bantu masyarakat dengan bidang kepakaran masing-masing. Ini boleh dicapai melalui kerjasama antara sektor pendidikan dan korporat
Nur Sabrina Samsudin in Bisnes Korporat 1 month ago

Bajet 2023 bajet kesejahteraan Keluarga Malaysia! Pastikan semua dapat nikmati manfaat pembangunan!

Kerajaan akan pastikan semua ahli Keluarga Malaysia dapat nikmati manfaat pembangunan negara pada masa kini dan hadapan tanpa mengira komuniti, tempat tinggal
Editor 1 in Bisnes Korporat 1 month ago

Sedia untuk infak? Redi2Infaq.com platform mudah untuk berwakaf! Bantu projek amal, kebajikan NGO!

Radiance Asset Berhad melalui anak syarikatnya, RediPay Sdn Bhd wujudkan Redi2Infaq.com bagi permudah masyarakat dalam penyumbangan infak guna platform digital
Khadijah Mohamad Nor in Bisnes Korporat 1 month ago