Masyarakat 06 Nov, 2019

PELAJAR BERMASALAH DAPAT 'HADIAH'? APA HAL?

@sahbulah mohamad darwi
Pernah berkhidmat selama 13 tahun dengan akhbar arus perdana tempatan sebagai wartawan dan Ketua Biro. Kini bertugas sebagai pengurus dalam bidang industri media.

Share this
BIASANYA, pelajar-pelajar cemerlang dibawa berjalan-jalan oleh pihak sekolah sebagai usaha menghargai kejayaan mereka, di samping mempelajari sesuatu yang baharu.

Dr. Maszlee Malik  


Tetapi lain pula kisahnya di sebuah sekolah di Pulau Pinang apabila pelajar-pelajar bermasalah disiplin dibawa mengikuti 'lawatan sambil belajar' ke sebuah ibu pejabat operasi syarikat penerbangan tambang murah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), baru-baru ini.

Perkara itu didedahkan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik yang memuji langkah tersebut kerana ia dianggap sebagai suatu pendekatan 'Thinking Outside the Box' atau berfikir di luar kotak bagi menangani isu disiplin dalam kalangan pelajar sekolah.

"Cabaran dalam pendidikan menuntut para guru berfikir di luar kotak atau keluar daripada kebiasaan. 

"Akibat daripada pendekatan itu, saya mendapat maklumat, keadaan bertambah baik dan semua pelajarnya komited hendak datang ke sekolah, sehingga hari cuti pun mereka kalau boleh nak datang sekolah," katanya.

Maszlee berkata demikian ketika berucap merasmikan program Best of the Best Showcase & Symposium anjuran Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Sentul, Kuala Lumpur baru-baru ini. 

Dr. Maszlee Malik (tiga dari kanan) memakaikan beg kepada seorang murid yang menerima sumbangan dalam bantuan persekolahan pada program Best of the Best Showcase & Symposium anjuran Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Sentul, Kuala Lumpu baru-baru ini. 


Beliau berkata, lawatan sambil belajar ke lapangan terbang itu telah mendedahkan para-pelajar terbabit tentang kepentingan disiplin, menepati masa dan bersikap lebih positif dalam sebarang situasi yang dihadapi dalam kehidupan.

Katanya, bukan sahaja para pelajar begitu seronok bertemu pramugara dan pramugari, malahan guru-guru juga telah mendapat pengalaman baharu dalam lawatan tersebut.  

"Pendidikan tidak harus disempitkan kepada ruang lingkup bilik darjah semata-mata, tetapi perlu diperluaskan kepada segenap kehidupan dan melibatkan seluruh masyarakat," jelasnya.

Justeru, menurutnya, penglibatan komuniti terutama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan pihak swasta amat diperlukan untuk membangunkan prestasi para pelajar sekolah.

You will be interested

AYAH! INI MOTOSIKAL BAHARU UNTUK AYAH..

Muhammad Faez Mohd Razali menghadiahkan sebuah motosikal baharu sebagai kejutan sempena hari jadi ayahnya, Mohd Razali Abdul Rahman baru-baru ini

Samadi Ahmad in Masyarakat 7 months ago

KERANA TAKWA, YAYASAN TAQWA BANTU SEMUA

Seramai 400 orang murid dan pelajar berbilang kaum dari Parlimen Temerloh menerima sumbangan kelengkapan persekolahan pada Program Jom Ke Sekolah 2020 dari Yayasan Taqwa
Abdul Rashid Abdul Rahman in Masyarakat 7 months ago

TERBAIKLAH IRM! BERUSAHA CERIAKAN PELAJAR

Objektif program tahunan "Cheer to School" IRM bagi membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan
Editor Satu in Masyarakat 7 months ago

PERTEMUAN 15 TAHUN DI AWAN BIRU BERULANG

SEORANG lelaki tidak menyangka pramugari yang pernah ditemui di dalam pesawat 15 tahun lalu akhirnya menjadi rakan sekerja dan mentor kepadanya
Zuhayati Yazid in Masyarakat 7 months ago

PELAJAR SERI PUTERI MENANG DEBAT DI AMERIKA

Sekolah Seri Puteri (SSP), Cyberjaya berjaya meraih 13 pingat emas dan 15 perak pada Tournament Of Champions World Scholar's (TOC) 2019 di Universiti Yale, New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat
Samadi Ahmad in Masyarakat 7 months ago