Aduan & Netizen 21 Nov, 2019

TERBAIKLAH IRM! BERUSAHA CERIAKAN PELAJAR

@editor 1
Editor Satu di KitaReporters >> Boleh emel kepada editor@kitareporters.com & Editor Satu di UtusanPress >> Boleh emel kepada editor@utusan.press

Share this
SERAMAI 117 pelajar India dari SJK (T) Ladang Air Hitam, Jempol; dan SJK (T) Ladang Pertang, Pertang serta SJK (T) Ladang Juasseh, Kuala Pilah di Negeri Sembilan teruja dan gembira setelah dibawa membeli kelengkapan persekolahan di Pasaraya Billion, Bahau menerusi program “Cheer to School (CTS) 2019” anjuran Islamic Relief Malaysia (IRM) pada 13/11/2019 yang lalu. : KitaReporters.com

Kakitangan Islamic Relief Malaysia sedang memilih pakaian seragam sekolah bersama pelajar SJK (T) Ladang Ayer Hitam, Jempol, Negeri Sembilan.


IRM dalam satu kenyataan media menyebut, objektif program tahunan ini bagi membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan seperti pakaian seragam sekolah, kasut, stoking, beg dan alat tulis.

Selain itu, program tersebut juga mahu menyuntik semangat para pelajar untuk menimba ilmu dengan lebih bersemangat.

Kebanyakan pelajar yang menerima bantuan ini terdiri daripada anak-anak penoreh getah atau pekerja sambilan yang kurang berkemampuan di mana kebiasaannya, mereka akan mengulang pakai pakaian ahli keluarga mereka atau pakaian yang telah lusuh dan koyak.

Chitra A/P Joseph, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SJK (T) Ladang Pertang berkata: “Kami benar-benar rasa terharu kerana pelajar sekolah kami terpilih untuk menerima bantuan ini. 

"Layanan kakitangan dan sukarelawan Islamic Relief Malaysia dalam menyantuni para pelajar dengan cara membawa dan memberi peluang kepada para pelajar untuk memilih keperluan persekolahan yang mereka sukai membuat hati saya rasa tersentuh.

“Kalian telah menunjukkan sikap terbaik sebagai rakyat Malaysia yang membantu semua golongan secara sama rata tanpa mengira perbezaaan agama dan bangsa. 

"Pemberian ini benar-benar sangat bermakna untuk anak-anak dan kami semua.”

Kakitangan Islamic Relief Malaysia bersama pelajar SJK (T) Perhentian Tinggi, Sungai Gadut, Negeri Sembilan.


Menurut kenyataan itu lagi, program “Cheer to School” menggunakan dua konsep berbeza dalam menyantuni penerima manfaat mengikut situasi dan lokasi sama ada dengan memberi peluang kepada para pelajar memilih sendiri barangan keperluan persekolahan di pasar raya berhampiran atau dengan membawa barangan sumbangan ke lokasi mereka.

"Cheer to School adalah medium jaringan kolaborasi yang sangat strategik dalam menggabungkan pelbagai pihak seperti komuniti, sekolah, penerima manfaat, kakitangan dan sukarelawan IRM.

"Ia turut menggabungkan rakan-rakan penaja iaitu Maybank Islamic Berhad, Yayasan Kebajikan Negara dan Etiqa General Takaful Berhad dalam satu program,” kata Noor Halimahton Sa’adiah Talib, Programme Specialist Bahagian Program Domestik IRM, dalam kenyataan media tersebut.

Antara sekolah lain yang turut menerima manfaat dalam program “Cheer to School” tahun ini ialah Sekolah Kebangsaan Pangi, Tenom, Sabah; dan Sekolah Agama Pendidikan Khas Johor Bahru, Johor.

SMK Penarik, Setiu, Terengganu; dan Sekolah Kebangsaan Mangkok, Terengganu; SMK dan SK Kajang Utama, Selangor; SMK dan SK Bandar Baru Bangi, Selangor; dan SJK (T) Perhentian Tinggi, Sg Gadut, Negeri Sembilan.

SMK Desa Wawasan, Tambunan, Sabah; SK Malubang, Pitas, Sabah; SMK Pekan, Kota Belud, Sabah; dan SMK Ulu Sugut, Ranau, Sabah.

SK Kampung Alit, Saratok, Sarawak; Sekolah Kebangsaan Haji Junid, Gerigat, Sarawak; dan SK Tanjung Bundung, Meradong, Sarawak.

Jumlah keseluruhan pelajar yang dibantu ialah seramai 645 orang. - KitaReporters.com

Seramai 117 pelajar SJK (T) Ladang Air Hitam, Jempol; serta SJK (T) Ladang Pertang, Pertang dan SJK (T) Ladang Juasseh, Kuala Pilah di Negeri Sembilan gembira setelah selesai membeli barangan keperluan persekolahan di Pasaraya Billion, Bahau, Negeri Sembilan dibantu oleh kakitangan dan sukarelawan Islamic Relief Malaysia, kakitangan pasar raya dan guru-guru mereka. 

3
0
0
0
0
You will be interested

MAKANLAH SECARA PERCUMA JIKA TAK MAMPU!!

Peniaga Badrul Jamili Kamaruddin di Restoran Dapur Infaq Ummah di Indera Mahkota, Kuantan, Pahang menerapkan konsep sedekah dalam perniagaannya

KERANA TAKWA, YAYASAN TAQWA BANTU SEMUA

Seramai 400 orang murid dan pelajar berbilang kaum dari Parlimen Temerloh menerima sumbangan kelengkapan persekolahan pada Program Jom Ke Sekolah 2020 dari Yayasan Taqwa
Rashid Rahman in Aduan & Netizen 4 years ago

PERTEMUAN 15 TAHUN DI AWAN BIRU BERULANG

SEORANG lelaki tidak menyangka pramugari yang pernah ditemui di dalam pesawat 15 tahun lalu akhirnya menjadi rakan sekerja dan mentor kepadanya
Yati Yazid in Aduan & Netizen 4 years ago

PELAJAR SERI PUTERI MENANG DEBAT DI AMERIKA

Sekolah Seri Puteri (SSP), Cyberjaya berjaya meraih 13 pingat emas dan 15 perak pada Tournament Of Champions World Scholar's (TOC) 2019 di Universiti Yale, New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat
Samadi Ahmad in Aduan & Netizen 4 years ago

BAPA BERI NAMA ANAK SEMPENA TAUFAN BULBUL

Bayezid Shikder menamakan anak perempuannya yang dilahirkan pada 10 November lalu dengan nama Bulbul sempena Taufan Bulbul yang membadai Bangladesh
Yati Yazid in Aduan & Netizen 4 years ago