Masyarakat 02 Nov, 2019

WANITA NYARIS MAUT, LEKA MAIN TELEFON!!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this
Fenomena terlalu leka melayani dan melayari telefon pintar kini bukanlah perkara asing lagi. 
Rata-rata masyarakat hari ini menganggap telefon sebagai 'rakan karib'. Keseronokan itu dikatakan sudah mencapai tahap ketagihan.


Kebergantungan manusia kepada gajet digital yang pada awalnya hanya sebuah alat untuk manusia saling berhubungan itu kini mula bertukar berikutan begitu canggih dan mempunyai pelbagai fungsi.

Terbaharu, seorang wanita nyaris maut selepas terlalu leka dengan telefon bimbitnya.

Kejadian pada 30 Oktober lalu berlaku ketika wanita berkenaan sedang menunggu tren sambil leka dengan telefon bimbitnya di stesen kereta api Estrecho, Madrid di Sepanyol. 

Menerusi rakaman CCTV, wanita berkenaan dilihat berdiri bersama dengan penumpang yang lain bagi menunggu ketibaan tren sambil leka bermain telefon bimbitnya.

Mungkin juga terlalu fokus dengan telefon bimbit di tangannya, wanita berkenaan menyangka tren yang tiba di hadapannya adalah yang ditunggu sedangkan tren tersebut datang dari arah bertentangan.

Rakaman kira-kira 24 saat yang dikongsi @rtenews mula ditular dan ditonton 34,800 pengikut di Twitter itu menunjukkan wanita malang berkenaan menyangka kereta api di ruang tempat dia menunggu telah tiba menyebabkan dia terus berjalan ke arah tersebut.

Tindakan tersebut menyebabkan dia terus terjunam jatuh ke atas landasan berkenaan.

Bagaimanapun dia masih bernasib baik kerana pemandu tren tersebut sempat menekan brek dan wanita berkenaan hanya mengalami luka kecil.

Berkemungkinan, wanita berkenaan menganggap bahawa kereta api yang berhenti itu adalah di bahagian ruang tempatnya menunggu.

Sementara itu, jurucakap agensi yang mengendalikan rangkaian tren itu berkata, penumpang tidak mengalami sebarang kecederaan yang serius.

Bagaimanapun, jurucakap itu berkata, rakaman itu perlu dikongsi untuk meningkatkan kesedaran penumpang di landasan kereta api.


7
2
0
0
0
You will be interested

AYAH! INI MOTOSIKAL BAHARU UNTUK AYAH..

Muhammad Faez Mohd Razali menghadiahkan sebuah motosikal baharu sebagai kejutan sempena hari jadi ayahnya, Mohd Razali Abdul Rahman baru-baru ini

Samadi Ahmad in Masyarakat 2 years ago

KERANA TAKWA, YAYASAN TAQWA BANTU SEMUA

Seramai 400 orang murid dan pelajar berbilang kaum dari Parlimen Temerloh menerima sumbangan kelengkapan persekolahan pada Program Jom Ke Sekolah 2020 dari Yayasan Taqwa
Mojo Pahang 1 in Masyarakat 2 years ago

TERBAIKLAH IRM! BERUSAHA CERIAKAN PELAJAR

Objektif program tahunan "Cheer to School" IRM bagi membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan
Editor Satu in Masyarakat 2 years ago

PERTEMUAN 15 TAHUN DI AWAN BIRU BERULANG

SEORANG lelaki tidak menyangka pramugari yang pernah ditemui di dalam pesawat 15 tahun lalu akhirnya menjadi rakan sekerja dan mentor kepadanya
Zuhayati Yazid in Masyarakat 2 years ago

PELAJAR SERI PUTERI MENANG DEBAT DI AMERIKA

Sekolah Seri Puteri (SSP), Cyberjaya berjaya meraih 13 pingat emas dan 15 perak pada Tournament Of Champions World Scholar's (TOC) 2019 di Universiti Yale, New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat
Samadi Ahmad in Masyarakat 2 years ago