Masyarakat 26 Aug, 2019

TINGKATKAN PERPADUAN, BENTUK NEGARA HARMONI

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this
MASYARAKAT di Malaysia hari ini perlu menghindarkan anasir yang tidak baik merangkumi pelbagai aspek dalam kehidupan harian komuniti sebaliknya perlu meningkatkan ciri-ciri perpaduan dalam membentuk sebuah negara harmoni dan aman.

Sehubungan itu, setiap individu  sewajarnya menyemai sifat kasih sayang kepada tanah air tercinta melalui semangat perpaduan dalam kalangan berbilang bangsa.

Perkara ini dinyatakan oleh Exco Kerajaan Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud pada Majlis Program Merdeka @ Komuniti Parlimen Puchong dan Menyambut Ketibaan Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang 2019 di Taman Puchong Permai, Puchong, Selangor Darul Ehsan pada Sabtu malam.

Beliau yang juga Pengerusi Tetap Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga negeri mahukan semangat perpaduan ini dipertahan bagi membolehkan negara terus kekal cemerlang pada tahap dunia.

Katanya, kesepaduan dan strategi yang dirancang oleh para pemimpin hari ini dan sebelumnya menjadikan Malaysia cemerlang dalam berbagai bidang dan mampu muncul sebagai negara contoh termasuk mengenai toleransi beragama.

Menyentuh mengenai Program Kibar Jalur Gemilang Ahli Dewan Undangan ( ADN ) Seri Serdang ini, beliau mahukan ia dilaksanakan dengan sepenuh jiwa oleh oleh individu masyarakat di komuniti masing-masing bukan sekadar suka-suka sahaja.

Program anjuran Jabatan Penerangan Daerah Petaling menerima kehadiran tetamu konvoi dengan salah satu daripada dua kumpulan Kembara Jalur Gemilang 2019 itu diketuai Haji Hussin Haji Bedut dengan 19 buah kereta dan 23 buah motosikal berkuasa besar.

Ketibaan konvoi tersebut telah disambut oleh Dr Siti Mariah dan beliau juga melepaskannya untuk ke pusat hentian seterusnya sehingga di perhentian terakhir di Dataran Putra Jaya.

Pelawak, pelakon dan penyanyi Haji Mazlan Ahmad Mahmud atau lebih dikenali sebagai Lan Pet Pet dari Kelab Permotoran J17 merupakan antara peserta konvoi yang juga disertai Jabatan Penerangan, FINAS, media, Jabatan Pertahanan Awam, polis dan JPJ.

Majlis yang mendapat sambutan daripada penduduk setempat turut dimeriahkan dengan acara persembahan kebudayaan, penyampaian hadiah pakaian tercantik kemerdekaan dan cabutan bertuah.

Acara penyampaian bendera kepada agensi kerajaan dan badan-badan NGO oleh Dr Siti Mariah turut memenuhi program yang dianggap sebagai menarik dan berjaya itu.

"Sebagai rakyat yang cintakan tanah air kita wajib mengingati sejarah jasa pemimpin yang berjuang mempertahan negara daripada belenggu penjajah melalui semangat perpaduan. Semangat ini hendaklah sentiasa dijaga dan dipelihara demi genarasi masa depan," ujarnya.

Dr. Siti Mariah bt Mahmud menyerahkan plak penghargaan Ketua Konvoi Kembara Merdeka Jalur Gemilang 2019, Haji Hussien Haji Bedut.


Dr Siti Mariah menunjukkan buku catatan Kembara Merdeka Jalur Gemilang 2019 yang selepas beliau menandatanginya. Buku tersebut akan dibawa oleh konvoi ke pusat hentian selanjutnya.


Sebahagian remaja dan kanak-kanak yang teruja memeriah Program Merdeka @ Komuniti Parlimen Puchong di Taman Puchong Permai Sabtu malam.

You will be interested

AYAH! INI MOTOSIKAL BAHARU UNTUK AYAH..

Muhammad Faez Mohd Razali menghadiahkan sebuah motosikal baharu sebagai kejutan sempena hari jadi ayahnya, Mohd Razali Abdul Rahman baru-baru ini

Samadi Ahmad in Masyarakat 1 year ago

KERANA TAKWA, YAYASAN TAQWA BANTU SEMUA

Seramai 400 orang murid dan pelajar berbilang kaum dari Parlimen Temerloh menerima sumbangan kelengkapan persekolahan pada Program Jom Ke Sekolah 2020 dari Yayasan Taqwa
Abdul Rashid Abdul Rahman in Masyarakat 1 year ago

TERBAIKLAH IRM! BERUSAHA CERIAKAN PELAJAR

Objektif program tahunan "Cheer to School" IRM bagi membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan
Editor Satu in Masyarakat 1 year ago

PERTEMUAN 15 TAHUN DI AWAN BIRU BERULANG

SEORANG lelaki tidak menyangka pramugari yang pernah ditemui di dalam pesawat 15 tahun lalu akhirnya menjadi rakan sekerja dan mentor kepadanya
Zuhayati Yazid in Masyarakat 1 year ago

PELAJAR SERI PUTERI MENANG DEBAT DI AMERIKA

Sekolah Seri Puteri (SSP), Cyberjaya berjaya meraih 13 pingat emas dan 15 perak pada Tournament Of Champions World Scholar's (TOC) 2019 di Universiti Yale, New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat
Samadi Ahmad in Masyarakat 1 year ago