Hiburan 31 Oct, 2019

SYUKUR!! GALERI RAIHAN KINI DI GALERI RAHSIA

@azmah dahari
Simple and classy

Share this
SIAPA sangka, sebuah mini galeri atau muzium khas perjalanan kerjaya kumpulan Raihan sejak 1996 yang pernah membuat persembahan di Royal Albert Hall yang dijemput khas Ratu Elizabeth Alexandra Mary ke-2, Ratu United Kingdom, kini dipamerkan di Galeri Rahsia di Ampang, Kuala Lumpur.Menurut Che Am, salah seorang anggota Raihan, banyak poster persembahan Raihan yang diterbitkan sepanjang kerjaya Raihan dipamerkan di Galeri Rahsia ini.

"Imej-imej dinding (poster) ini sudah lama tersimpan cuma tidak dipamerkan untuk pengetahuan umum, jadi kali ini bila ada peluang dan ruang meletakkan bahan-bahan sejarah kerjaya Raihan ni, kami kongsikan dengan umum," kata Che Am.

Perkongsian ini bagi memaklumkan apa pencapaian Raihan semenjak ia ditubuhkan pada 1996 hingga kini, yang diterjemahkan dalam koleksi poster dan gambar-gambar yang meletakkan imej Raihan dan pencapaian Raihan di dalam dan luar negara, seperti UK, Rusia, Jerman dan Dubai.Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Berita Harian yang baru-baru ini mengiktiraf Raihan sebagai pemenangnya yang berhak menjulang piala itu, berasa sudah masanya mereka berkongsi banyak pencapaian mereka kepada peminat dan umum. 

Sehingga kini, ramai yang membesar dengan lagu-lagu nasyid daripada Raihan.  Namun tidak ramai yang mengetahui pencapaian Raihan.  

Kesempatan ini membawa mereka berkongsi segala pencapaian mereka kepada umum dan boleh dijadikan sebagai bahan sejarah atau penyelidikan untuk pihak yang berminat.


"Koleksi ini sejak kami mula membuat persembahan ke seluruh dunia dan tidak pernah kami kongsi sebelum ini, ada poster yang sangat rare tak dapat di mana-mana, insya-Allah kami akan umumkan dalam waktu terdekat setelah isu-isu teknikal selesai kami tandatangani," jelas Che Am lagi.

Bagi mereka yang mahu menyaksikan sendiri Galeri Raihan ini, boleh berkunjung ke Galeri Rahsia di 84, Jalan Damai, Ampang, Kuala Lumpur.

Lebih 50 poster yang tidak pernah dilihat pamerkan kepada umum dapat disaksikan sendiri oleh para pengunjung.

Selain menyaksikan sendiri bahan sejarah pameran Galeri Raihan, pengunjung juga boleh memesan minuman dan makanan sambil duduk di tepian kolam renang di Galeri Rahsia ini.

Jadi kepada peminat Raihan, saksikanlah sendiri sebuah rumah yang diubah menjadi galeri ala cafe yang menyimpan segala kejayaan kumpulan Raihan di luar negara khususnya.  

Saksikan...


 


You will be interested

ALAMAK!! TIZ ZAQYAH KENA SERBU HANTU

Suasana hantu berkeliaran menyakat orang ramai itu berlangsung semasa pesta Nights of Fright 7 di Sunway Lagoon, Sunway, Selangor

Kartini Mohd Noor in Hiburan 1 year ago

NANTIKAN FESTIVAL MUZIK MELAYU TERBESAR

StereoFest akan berlangsung di tapak Palawan Green, Sentosa, Singapura selama dua hari bermula 22 hingga 23 Februari 2020, dengan gabungan artis tiga negara - Malaysia, Indonesia dan Singapura
Fariza Saidin in Hiburan 1 year ago

CINTA MUMTAZ: SATU BUNGA DUA KUMBANG

Meskipun pernah jatuh hati dengan dua aktor ternama, Shammi Kapoor dan Jeetendra, akhirnya Mumtaz bertemu jodoh dengan insan di luar dunia filem.
Ahmad Abd Hamid in Hiburan 1 year ago

TIDAK LAGI KU KEJAR GLAMOR - HAIRIE OTHMAN

Hairie yang pernah memegang watak Leftenan Adnan dan Hantu Waris dalam drama 'Kekasihku Seru' menceritakan pengalaman hijrahnya dalam sesi perkongsian Bicara Hijrah
Sahbulah Mohamad Darwi in Hiburan 1 year ago

ADA PIHAK SOROK SKRIP FILEM JATI DIRI MELAYU?

Menurut Jai Ghani, skrip rahsia kehebatan bangsa orang Melayu yang selama ini cuba difilemkan, sengaja disorokkan oleh produser tertentu
Kartini Mohd Noor in Hiburan 1 year ago