Masyarakat 06 Nov, 2019

PELAJAR BERMASALAH DAPAT 'HADIAH'? APA HAL?

@sahbulah mohamad
Bekas wartawan yang pernah berkhidmat selama 13 tahun dan kini bertugas dalam bidang industri media.

4

Share this
BIASANYA, pelajar-pelajar cemerlang dibawa berjalan-jalan oleh pihak sekolah sebagai usaha menghargai kejayaan mereka, di samping mempelajari sesuatu yang baharu.

Dr. Maszlee Malik  


Tetapi lain pula kisahnya di sebuah sekolah di Pulau Pinang apabila pelajar-pelajar bermasalah disiplin dibawa mengikuti 'lawatan sambil belajar' ke sebuah ibu pejabat operasi syarikat penerbangan tambang murah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), baru-baru ini.

Perkara itu didedahkan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik yang memuji langkah tersebut kerana ia dianggap sebagai suatu pendekatan 'Thinking Outside the Box' atau berfikir di luar kotak bagi menangani isu disiplin dalam kalangan pelajar sekolah.

"Cabaran dalam pendidikan menuntut para guru berfikir di luar kotak atau keluar daripada kebiasaan. 

"Akibat daripada pendekatan itu, saya mendapat maklumat, keadaan bertambah baik dan semua pelajarnya komited hendak datang ke sekolah, sehingga hari cuti pun mereka kalau boleh nak datang sekolah," katanya.

Maszlee berkata demikian ketika berucap merasmikan program Best of the Best Showcase & Symposium anjuran Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Sentul, Kuala Lumpur baru-baru ini. 

Dr. Maszlee Malik (tiga dari kanan) memakaikan beg kepada seorang murid yang menerima sumbangan dalam bantuan persekolahan pada program Best of the Best Showcase & Symposium anjuran Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Sentul, Kuala Lumpu baru-baru ini. 


Beliau berkata, lawatan sambil belajar ke lapangan terbang itu telah mendedahkan para-pelajar terbabit tentang kepentingan disiplin, menepati masa dan bersikap lebih positif dalam sebarang situasi yang dihadapi dalam kehidupan.

Katanya, bukan sahaja para pelajar begitu seronok bertemu pramugara dan pramugari, malahan guru-guru juga telah mendapat pengalaman baharu dalam lawatan tersebut.  

"Pendidikan tidak harus disempitkan kepada ruang lingkup bilik darjah semata-mata, tetapi perlu diperluaskan kepada segenap kehidupan dan melibatkan seluruh masyarakat," jelasnya.

Justeru, menurutnya, penglibatan komuniti terutama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan pihak swasta amat diperlukan untuk membangunkan prestasi para pelajar sekolah.

You will be interested

"BUKAN SEMUA SALAHKU," KATA ORANG KETIGA...

Kongsi minda, bersih jiwa. Sebenarnya orang ketiga hadir di dalam kehidupan setiap pasangan karena kesalahan pasangan itu sendiri.

Normala Hamzah in Masyarakat 1 week ago

CUEPACSCARE- BERUNTUNGNYA PENJAWAT AWAM

Program Takaful CuepacsCare menawarkan alternatif kepada kakitangan kerajaan untuk memiliki 'medical card' pada kadar mampu milik.
Mohd Hafizi in Masyarakat 4 days ago

MOH BANTU BAWA ANAK SYURGA BUAT UMRAH

Mengumpul derma bagi mengisi tabung membiayai enam anak istimewanya menyertai Kembara Umrah Anak Syurga pada Disember
Kartini Mohd Noor in Masyarakat 4 days ago

ANAK DIPOTONG KAKI, SUAMI BERGAJI HARI..

Mohamad Afif Ilyas Mohd. Khaidir terpaksa melalui ujian besar dalam kehidupan apabila kaki kirinya terpaksa dipotong akibat kanser tulang
Abdul Rashid Abdul Rahman in Masyarakat 1 week ago

WANITA NYARIS MAUT, LEKA MAIN TELEFON!!

Menyangka kereta api di ruang tempat dia menunggu telah tiba menyebabkan dia mula berjalan. Tindakan tersebut menyebabkan dia terus terjunam jatuh ke atas landasan
Zuhayati Yazid in Masyarakat 1 week ago
v