Santai 02 Dec, 2019

PENGEMIS MODEN! GUNA WECHAT MINTA SEDEKAH

@zuhayati yazid
Telah berkhidmat selama 11 tahun sebagai wartawan Utusan Malaysia, pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan cawangan Kuala Terengganu. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda daripada Universiti Putra Malaysia.

0

Share this

KECANGGIHAN teknologi bukan sahaja menguntungkan! Tapi ada masa kecanggihan itu menyusahkan dan memakan diri! Ini hanya satu daripada banyak contoh kes yang berlaku di China. : KitaReporter.com


Di China, semua urusan menggunakan Internet dan aplikasi WeChat antara yang popular digunakan di negara itu.

Selain daripada berhubung, aplikasi WeChat juga boleh digunakan untuk membuat pembayaran tanpa tunai melalui WeChat Pay.

Baru-baru ini, tular dalam laman sosial apabila pengemis moden menggunakan aplikasi WeChat untuk meminta sedekah.

Melalui satu perkongsian yang dimuat naik dalam Facebook, seorang pengemis telah datang meminta sedekah menggunakan aplikasi WeChat.

Ketika pengemis itu mendatangi seorang wanita untuk ‘mencari rezeki’, wanita itu bagaimanapun menjelaskan dia tidak mempunyai wang tunai untuk diberikan.

Namun pengemis tersebut tetap berkeras dan menyatakan boleh memberi sedekah menggunakan melalui aplikasi WeChat dengan membuat pemindahan secara dalam talian.


“Salah seorang rakan kami memberitahu pengemis dia tidak mempunyai wang tunai. Pengemis itu mengatakan tidak mengapa kerana mereka boleh membayarnya melalui WeChat,” menurut perkongsian Facebook berkenaan.

Ternyata kecanggihan Internet bukan sahaja memudahkan urusan semata-mata, tetapi diambil kesempatan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Sehingga artikel ini ditulis, lebih 2,500 perkongsian dibuat dengan video berkenaan yang dimuat naik pada 28 November lalu.

Hebat betul pengemis zaman moden ini! - KitaReporter.com

 

 

 

 

You will be interested

TAHU TAK? DI THAI SATU BALAI SATU EKOR KUCING

Thailand membuat saranan agar setiap balai polis membela sekurang-kurangnya seekor kucing. Menurut laporan portal negara itu, beberapa buah balai polis di Chiang Mai, Chiang Rai dan Bangkok telah menyahut saranan tersebut.
Diana Surya Wahab in Santai 9 hours ago

BAKA MAINE COON: KUCING BERWAJAH MANUSIA

Tatyana Rastorgueva dari Rusia telah mula menjalankan kajian biak baka kucing sejak tahun 2002. Semua anak kucingnya berwajah manusia hasil daripada pemilihan baka tertentu yang mengambil masa yang panjang.
Khairunnisa Sulaiman in Santai 11 hours ago

KENALI JOFFEY JOLLY 'SI BADANG' GUSTI LENGAN

Walaupun tewas pusingan pertama, Joffey Jolly tetap berusaha dan tekad untuk menang sehingga berjaya bergelar juara dunia kategori Senior 70 Kilogram (Kg) Tangan Kanan di Dewan Sukan Mosir, Rumia, Poland baru-baru ini.
ABDUL HAFIZ AHMAD in Santai 22 hours ago

SAKSI KE"SHAKTI"AN MUZIK FUSION BARAT-TIMUR

Kumpulan Shakti akan mengadakan konsert pada 17 Januari 2020 di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Shakti kini dianggotai John Mclaughlin (Guitar), Zakir Husain (Tabla), Shankar Mahadevan (Vokal), Ganesh (Violin) dan V Selvaganesh (Percussion)
Fariza Saidin in Santai 1 day ago
v