Santai 17 Jan, 2020

NEKAD NAK 'TRAVEL' SOLO SETELAH DIHINA SUAMI

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

0

Share this
WANITA melancong secara solo atau berseorangan? Pasti ada antara kita selalu berfikiran hanya lelaki boleh mengembara secara solo untuk tujuan bisnes, melepaskan stres, atau suka-suka. Tetapi mengapa seorang wanita tidak boleh lakukan perkara sama seperti seorang lelaki? : KitaReporters.com


Walaupun sebab utama wanita melancong lebih kurang sama sahaja dengan lelaki, wanita perlu memikirkan lebih banyak aspek berbanding lelaki.

Kenapa wanita tidak boleh melancong solo?

Daripada isu keselamatan, hinggalah perbezaan budaya, pengembara wanita akan menghadapi lebih banyak cabaran semasa bercuti secara solo. Namun begitu, persepsi wanita mengembara solo sangat membahayakan perlu diubah agar mereka semua mampu untuk mengembara berseorangan tanpa ada rasa takut dan juga ragu-ragu.

Dee, 51, adalah seorang wanita yang mempunyai keinginan untuk mengembara ke luar negara sejak zaman bujang lagi. 

Namun, kerana bapanya, beliau tidak diizinkan untuk ke luar negara menyambung pengajian tinggi di sebuah universiti di Eropah dan Jepun semasa usianya 18 tahun.

Apa yang dirisaukan oleh bapanya ketika itu adalah, jika anak perempuanya sambung belajar di luar negara, pasti dia tidak akan pulang semula ke tanah air dan bakal murtad.

Dee berkata, sedih dia masa itu tak dapat digambarkan. Jiwa ini rasa memberontak kerana tidak diberikan peluang untuk belajar di luar negara.

Siapa kata wanita tak pandai jaga diri?
Biasalah orang tua zaman dahulu, persepsi mereka jika wanita yang menyambung pelajaran hingga ke univerisiti ini tak guna sebab pengakhirannya mereka akan duduk dekat dapur juga, kata Dee.

Kerana terlalu sedih dengan diri ini, Dee mengambil keputusan untuk berkerja sebagai pembantu jualan di Terminal Subang bagi menghilangkan kesedihannya.

Tetapi keinginan untuk mengembara ke luar negara makin membara apabila Dee mula berkerja sebagai pembantu jualan di lapangan terbang tersebut.

Ini kerana, setiap hari saya perlu melayan pelancong dari luar negara dan berkawan dengan mereka membuatkan saya mempunyai semangat terkobar-kobar untuk mengembara ke luar negara.


Nekad mengembara secara solo

Setelah mendirikan rumah tangga selama 26 tahun, Dee juga tidak pernah dibawa ke luar negara melancong bersama bekas suaminya. Hanya bekas suami yang akan melancong berseorangan setiap tahun.

Hati mana yang tidak sedih, sepanjang perkahwinan kehidupan Dee dan bekas suaminya sangat sengsara. 

Oleh kerana itu, Dee nekad untuk mengembara ke luar negara berseorangan untuk menenangkan fikiran yang kian tertekan.

"Saya sering dihina oleh bekas suami di hadapan anak-anak. Satu hari, saya terangkan dekat anak jenis-jenis salji di Korea dalam sebuah drama. 

"Dia boleh cakap dekat anak saya, percayalah cakap mak kau tu, dia mana pernah keluar dari Malaysia ni. Dia tu duduk rumah jela.

"Oleh kerana geram dengan sikap bekas suami, seminggu selepas itu, Dee terbang ke Korea menggunakan duit yang disimpannya."

Pada 2014 adalah tahun yang tidak akan dilupakannya sehingga hari ini. Di mana Dee mengembara ke Korea secara solo.

Dua hari sebelum mengembara ke Korea secara solo, baru saya beritahu bekas suami. Bekas suami terkejut bila tahu. 

"Siap dia kata, dahlah tak tahu apa-apa pasal Korea, kena juallah kau nanti kat sana."

Sebelum ini, bekas suami tidak mengetahui bahawa Dee telah menghadiri kelas bahasa Korea, kerana dia memang berminat dengan budaya dan bahasa mereka.

Segala hinaan yang diterima oleh Dee tidak menghalangnya untuk mengembara secara solo, inilah satu-satunya impian beliau sejak dahulu lagi.

"Masa first time naik kapal terbang, dapat rasakan dunia ini aku yang punya. 

"Sesampainya di Korea, saya buat sujud syukur kerana tak percaya boleh mengembara secara solo buat pertama kali. 

"Saya sangat gembira setibanya di lapangan terbang Icheon, Korea.  Saya ronda-ronda dalam tu selama 2 jam.

"Apa yang lebih membanggakan, saya yang baru pertama kali mengembara secara solo, tetapi mampu memberi tunjuk ajar kepada warga Malaysia lain yang perlukan bantuan ketika itu."


Kembara solo ke beberapa negara lain

Bukan hanya Korea, Dee juga telah mengembara ke beberapa negara lain secara solo selepas Korea. Dee telah mengembara ke Jepun, Moroco, Spain, Turki, Dubai, Bulgaria, Albania, Kosovo, Montinigo dan Bosnia.

"Saya memang mahu mengembara ke negara yang budayanya tidak sama langsung dengan Malaysia kerana saya nak rasa musim sejuk dan melihat salji di depan mata.

"Bukan itu sahaja, apabila kita sering disakiti oleh bekas suami, ini sahaja jalannya untuk menenangkan fikiran dengan melancong ke luar negara secara solo."


Kerana kemurungan buatkan Dee mengembara

Dee juga menceritakan bahawa beliau ingin menghilangkan kemurungan semasa melancong akibat sering didera emosi dan fizikal oleh bekas suami.

"Masa itu dekat kawasan air terjun, memang cantiklah pemandangannya dari atas tembok tu. 

"Sedar tak sedar saya rasa ketenangan itu buatkan saya nak terjun bunuh diri. Nasib saya baik terdapat seorang warga Brazil selamatkan saya."


Cabaran semasa mengembara secara solo

Sebagai pengembara wanita secara solo, pasti ada beberapa cabaran yang ditempuhi oleh Dee semasa mengembara.

Antara cabaran yang perlu dihadapi olehnya adalah arah ke suatu tempat :

"Saya seorang yang buta arah. Agak sukar untuk saya mengingati arah laluan untuk ke suatu tempat. 

"Tetapi, kesesatan ini membawa kita ke sebuah tempat yang tidak dijangka dan malah lebih menarik dari apa yang dirancangkan.

"Dari situ kita akan dapat mengenali penduduk setempat untuk mengenali budaya mereka dengan lebih dekat." 


Pesanan kepada wanita di luar sana

"Untuk anda yang teringin nak mengembara secara solo ke luar negara. Yakinlah pada diri kita sendiri kerana orang lain tidak akan menemani kita dan berikan wang untuk mengembara ke negara lain.

"Bila kita rasa nak pergi, Just go on je. Ingat sebelum mengembara ke negara lain secara solo maafkan orang sekeliling dan berbuat baiklah dengan orang yang ditemui."


Doa seorang musafir adalah doa paling bagus, kerana Allah akan permudahkan segala urusan kita semasa mengembara di negara orang.

Islam juga sejak awal pengajarannya menggalakkan seseorang mengembara untuk menimba ilmu pengetahuan.

"Tak semestinya travel perlu menelan kos yang tinggi. Tuhan tak pernah kata mengembara hanyalah untuk orang yang ada banyak duit.

"Pengembaraan yang bernilai tinggi hanyalah yang dilakukan demi Dia. 

"Semakin banyak tempat dijejak, semakin tunduk. Semakin banyak pengalaman dilalui, semakin rendah rasa diri. Semakin banyak dipelajari, semakin bodoh dirasakan." - KitaReporters.com

 

You will be interested

[VIDEO] TERBAIK ATM!! PERIBAHASA DALAM LAGU

Roulette merupakan sebuah karya segar yang mempunyai melodi rancak tanpa meninggalkan identiti rock ATM. Seni kata lagunya menghimpunkan enam peribahasa Melayu

Ku Syafiq Ku Fozi in Santai 1 day ago

HARUMANIS PERLIS VERSUS HARUMANIS BURMA?

Harga mangga harumanis Burma (Myanmar) ini lebih murah jika dibandingkan dengan harga harumanis Perlis yang dijual antara RM35 hingga RM45 bagi sekilogram
Samsudin Oli Mohamed in Santai 8 hours ago

BEST!! TERJUN SELUT, BERKUBANG TANGKAP IKAN

117 murid SK Jerantut ketika menyertai Kem Kepimpinan Pengawas Sekolah dan Pengawas Pusat Sumber Sekolah di kawasan sawah ladi di Kampung Gintong, Jerantut
Ainal Marhaton Abd Ghani in Santai 9 hours ago

ADIK-ADIK BACA NI!! TIP PILIH UNIVERSITI, KURSUS

KARNIVAL Jom Masuk IPT sudah bermula. Untuk lepasan SPM/ STPM/Diploma, anda diwajibkan untuk pergi ke karnival ini. Banyak maklumat yang perlu anda ambil tahu
Roslan Rusly in Santai 11 hours ago

KEK KAHWIN ANEH JADI TREND ARTIS BAGI 2020?

KALAU dulu untuk ukur siapa "wedding of the year" ialah gaun perkahwinan siapa paling unik, cantik bak puteri kayangan. Kini kek perkahwinan menjadi penentuan
Wan Noor Hayati Wan Alias in Santai 14 hours ago