Santai 27 Nov, 2019

SAYA PERLU PELANGGAN BUKAN SIMPATI - OKU

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang berkhidmat selama 12 tahun dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this

MENERUSKAN kehidupan dalam keadaan fizikal tidak sempurna bukanlah sesuatu yang mudah! Ada saja yang tidak kena pada mata masyarakat. Begitulah yang dilalui Pak Busu, orang kelainan upaya (OKU) dari Melaka, biarpun tidak mempunyai kaki dan tangan yang normal, lelaki ini masih gigih bekerja dengan membaiki kereta yang rosak di bengkel miliknya. : KitaReporters.com

Pak Busu @ https://www.facebook.com/pak.busu.3


Pak Busu bersama sebuah kenderaan pelanggan yang dibaiki di bengkel miliknya di Batu Hampar, Melaka.


Namun baru-baru ini, Pak Busu berkongsi luahan hati menerusi Facebook miliknya (https://www.facebook.com/pak.busu.3 ) berikutan kesal di hati apabila ‘tempat’ dia mencari rezeki tidak dikunjungi pelangan.

Akui lelaki istimewa itu, ramai yang bersimpati dengan ‘kekurangan’ dirinya membuatkan pelanggan tidak sampai hati untuk menghantar kenderaan ke bengkelnya.

Menerusi posting di Facebook yang diikuti oleh lebih 11,000 pengikut, Pak Busu itu menjelaskan sepatutnya masyarakat membantu diri kerana dia adalah ketua keluarga dan berperanan menyara isteri dan anak-anak.

"Jangan kasihankan saya, sepatutnya kamu semua kasihankan anak isteri nak makan apa nanti," luahnya menerusi Facebooknya, baru-baru ini.

Pak Busu bersama isteri dan anak-anaknya.


Katanya, sebagai seorang bapa kepada dua anak, dia memikul tanggungjawab untuk menyara isteri dan keluarganya malah ia bukan satu bebanan.

"Ini sudah menjadi tanggungjawab saya untuk buat kerja, cari rezeki bagi anak-anak, isteri makan. Beri duit perbelanjaan anak-anak sekolah harian, bayar bil elektrik, air, bayar sewa rumah dan macam-macam lagi.

"Sesiapa yang kereta rosak tu, hantarlah ke bengkel IM Auto Garage saya di Batu Hampar. Bagi saya buat kerja, dapatlah saya bagi anak bini makan untuk meneruskan kehidupan ni," katanya.

Biarpun kekurangan fizikal, namun Pak Busu mempunyai kepakaran dalam membaiki kenderaan.


Jelasnya, tindakan masyarakat yang bersimpati dengan dirinya bukan sahaja memusnahkan kehidupannya tapi tidak memberi peluang dirinya membuktikan kebolehan diri walaupun OKU.

Oleh itu, dia berharap agar mereka meninggalkan sentimen tersebut kerana dia memerlukan duit untuk menampung perbelanjaan seperti membayar sewa bengkel dan juga keperluan keluarga.

Pak Busu yang mempunyai dua orang anak ini juga berharap agar mana-mana pihak yang memerlukan khidmatnya untuk membaiki kereta boleh terus menghubunginya melalui nombor telefon yang disertakan dalam posting itu.

Dengan kuasa viral, luahan Pak Busu itu menjadi bualan sehingga mendapat respons positif daripada netizen.

Malah ramai pengguna dalam laman sosial itu meninggal respons positif dan memuji kesungguhan Pak Busu biarpun dalam kekurangan.

Dalam masa sama, sebahagian netizen yang memuji kegigihan Pak Busu kerana langsung tidak menjadikan kekurangan diri sebagai satu jalan untuk meraih simpati dan tetap berusaha mencari duit sendiri bagi kehidupannya. - KitaReporters.com

Pak Busu tekun menyiapkan kenderaan pelanggan yang membaiki di bengkelnya, baru-baru ini.

 

 

You will be interested

SAH!! MAJLIS NIKAH DI DEPAN RUMAH TOK KADI

Tular dalam media sosial, satu majlis pernikahan yang diadakan di pekarangan rumah tok kadi dalam keadaan mengamalkan ‘social distancing’ kerana COVID-19

Zuhayati Yazid in Santai 3 months ago

MAI-MAI!! JOM BORAK DENGAN ARTIS WARNER

Program #StayAtHome With Warner Music akan disiarkanbermula pukul 8.30 malam hari Sabtu, 21 Mac 2020 melalui akaun media sosial Instagram Warner Music Malaysia
Fariza Saidin in Santai 3 months ago

RAMAI CERAI SELEPAS KENA KUARANTIN! PULAK?

TINGGAL bersama untuk waktu yang lama rupanya tidak semestinya semakin mengeratkan hubungan pasangan suami isteri, malah boleh juga meruntuhkan rumah tangga
Ahmad Abd Hamid in Santai 3 months ago

TERBAIKLAH KHAI! HERO BEBAS DADAH PBB!!

Khairudin Aziz terpilih sebagai penerima Anugerah Drug Free Hero (Hero Bebas Dadah) pada Persidangan Antarabangsa Anti Dadah anjuran PBB di Amerika Syarikat
Wan Noor Hayati Wan Alias in Santai 3 months ago

CINTA BOLLYWOOD: RANBIR KHIANATI DEEPIKA

Pelakon Bollywood, Deepika Padukone mendedahkan dalam satu wawancara bagaimana cinta sucinya dinodai dua kali oleh kekasihnya sendiri, aktor Ranbir Kapoor
Ahmad Abd Hamid in Santai 3 months ago