Santai 16 Jan, 2020

[VIDEO] APA KES? BAPA TOLONG ANAK MENIRU

@roslan rusly
11 Tahun pengalaman dalam Perhubungan Awam dan Media. Pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Akhbar(SUA). Banyak menyiarkan berita-berita dan rencana di portal berita dan akhbar.

0

Share this
BAPA tolong anak meniru? Pelikkan bunyinya, selalu kalau peperiksaan murid-murid tidak dibenarkan meniru malah semua buku atau nota-nota perlu di letakkan di luar bilik peperiksaan. Tapi di Timur India iaitu di negeri Bihar lain pulak ceritanya. : KitaReporters.com 

Foto rachfeed.com


Memetik laporan RachFeed.com, bapa-bapa murid di negeri itu sanggup memanjat bangunan setinggi lima tingkat untuk memberikan nota-nota atau paling popular dalam kalangan pelajar ialah guna ‘toyol” untuk anak mereka bagi menjawab soalan. 

Peperiksaan tersebut adalah peperiksaan utama sekolah di negeri itu, kalau macam kita di Malaysia sama seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan di Timur Bihar ia juga dikenali sebagai General Certificate of Secondary Examination (GCSE).

Baru-baru ini juga tersebar sebuah video bagaimana para bapa pelajar berusaha untuk memberikan nota tersebut kepada anak-anak mereka walaupun dihambat dengan pegawai penguat kuasa.

Menurut laporan dari Washington Post, meniru sewaktu peperiksaan adalah perkara biasa pada mereka lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar. 

Ini kerana persaingan untuk pelajar tersebut memasuki kolej-kolej adalah amat terhad, jadi dengan mendapat keputusan yang baik ia akan memberikan peluang yang cerah untuk mereka meneruskan pengajian pada peringkat seterusnya.

Foto : AFP


Pihak kerajaan India menerusi Kementerian Pendidikan India amat terkejut dengan tindakan yang membahayakan nyawa yang dilakukan oleh bapa pelajar. 

Menerusi Menterinya, P.K Shahi berkata: “Saya menyeru pada ibu bapa untuk berhenti melakukan perkara tersebut dan biarkan peperiksaan tersebut berlangsung dengan aman dan telus.”

Macam-macam kat dunia ni, namun demi masa depan dan merubah nasib keluarga mungkin ia menjadi salah satu cara untuk memastikan anak-anak mereka berjaya dalam bidang pendidikan. 

Betullah untuk merubah nasib adalah dengan Ilmu. - KitaReporters.com 


You will be interested

[VIDEO] TERBAIK ATM!! PERIBAHASA DALAM LAGU

Roulette merupakan sebuah karya segar yang mempunyai melodi rancak tanpa meninggalkan identiti rock ATM. Seni kata lagunya menghimpunkan enam peribahasa Melayu

Ku Syafiq Ku Fozi in Santai 1 day ago

HARUMANIS PERLIS VERSUS HARUMANIS BURMA?

Harga mangga harumanis Burma (Myanmar) ini lebih murah jika dibandingkan dengan harga harumanis Perlis yang dijual antara RM35 hingga RM45 bagi sekilogram
Samsudin Oli Mohamed in Santai 9 hours ago

BEST!! TERJUN SELUT, BERKUBANG TANGKAP IKAN

117 murid SK Jerantut ketika menyertai Kem Kepimpinan Pengawas Sekolah dan Pengawas Pusat Sumber Sekolah di kawasan sawah ladi di Kampung Gintong, Jerantut
Ainal Marhaton Abd Ghani in Santai 10 hours ago

ADIK-ADIK BACA NI!! TIP PILIH UNIVERSITI, KURSUS

KARNIVAL Jom Masuk IPT sudah bermula. Untuk lepasan SPM/ STPM/Diploma, anda diwajibkan untuk pergi ke karnival ini. Banyak maklumat yang perlu anda ambil tahu
Roslan Rusly in Santai 12 hours ago

KEK KAHWIN ANEH JADI TREND ARTIS BAGI 2020?

KALAU dulu untuk ukur siapa "wedding of the year" ialah gaun perkahwinan siapa paling unik, cantik bak puteri kayangan. Kini kek perkahwinan menjadi penentuan
Wan Noor Hayati Wan Alias in Santai 15 hours ago