Pesona 03 Dec, 2019

[VIDEO] BABY PAUS 'SESAT' DI TELUK SENANGIN

@asliza musa
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah berkhidmat di Kuala Lumpur sebelum dipindahkan ke cawangannya di Perak selama 10 tahun.

0

Share this
KEMUNCULAN ikan paus di perairan Batu Malang di Teluk Senangin dekat Lumut, Perak menggemparkan nelayan tempatan apabila spesis marin itu dilihat berlegar-legar di kawasan tersebut sejak Sabtu (30/11/2019) lalu. : KitaReporters.com

Rakaman video ikan paus yang berenang di perairan Batu Malang di Teluk Senangin, Lumut, Perak yang sempat dirakamkan oleh nelayan darat.


Ikan paus dipercayai dari spesis Humpback Whale atau nama saintifiknya Megaptera Novaeangluae itu dikatakan bebas berenang di kawasan tersebut dan tidak menunjukkan tanda-tanda untuk menyerang.

Rakaman aksi ikan paus tersebut yang dirakam nelayan tempatan dan dimuat naik dalam media sosial mendapat maklum balas daripada warganet yang rata-rata simpati apabila mengetahui kemungkinan haiwan tersebut terpisah daripada ibunya.

Pengikut Facebook, Suzanne Baker menerusi komennya dalam laman sosial itu berharap agar mamalia tersebut selamat, sekali gus dapat bertemu ibunya semula.

"Kesiannya, moga tidak tercedera dan selamat kembali ke pangkuan ibunya," katanya.

Pengikut yang dikenali sebagai Umi Zainurrina turut melahirkan simpati apabila mendapati ikan paus itu terpisah daripada ibunya dan mahu kedua-dua mamalia itu kembali bertemu.

"Kesiannya, harap-harap jumpa balik dengan ibunya," katanya.

Imej ikan paus yang dirakamkan nelayan tempatan.

Sementara itu, Ketua Cawangan Mamalia Marin Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Rantau Abang, Mohd. Tamimi Ali Ahmad berkata, ikan paus yang dianggarkan berusia kurang setahun itu dipercayai masuk ke perairan negara setelah terpisah daripada ibunya.

Katanya, ikan paus daripada spesis tersebut biasanya ditemui di Lautan Pasifik dan penemuan mamalia itu pertama kali dijumpai di perairan semenanjung Malaysia.

"Ikan paus yang dijumpai ini dipercayai masih bayi lagi dan dianggarkan berusia kurang daripada setahun. Berdasarkan rakaman video tersebut, spesis marin itu bersaiz panjang antara lima ke lapan meter.

"Kita percaya, ikan paus itu terpisah daripada ibunya. Mamalia ini biasanya bergerak berkumpulan dan hidup secara nomad. 

Menurut Mohd. Tamimi, pemantauan secara berkala dilakukan oleh Pasukan Bertindak Kedamparan Spesis Marin Terancam ke atas pergerakan ikan paus berkenaan, sekali gus bersiap sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Katanya, pihaknya yakin ikan paus itu mampu bertahan di perairan negara ini sekiranya tidak mempunyai sebarang kecederaan luaran.

"Sehingga hari ini, ikan paus tersebut masih berlegar-legar di kawasan Pulau Pangkor dan Teluk Senangin," katanya ketika ditemui di Pejabat Pangkalan Utama, Cawangan Perlindungan Sumber, Kompleks Perikanan Kampung Acheh, Sitiawan, Perak pada Isnin (2/12/2019).

"Ikan paus itu dijumpai di perairan dengan kedalaman antara tujuh ke 10 meter. Paras tersebut adalah tidak sesuai untuk spesis marin ini kerana ia patut berada di lautan dalam.

"Lagipun, kawasan mamalia itu berlegar-legar adalah di sekitar lokasi nelayan darat menangkap ikan dan memasang pukat. Dikhuatiri ikan paus itu akan tersangkut, sekali gus tercedera," katanya.

Ikan paus spesis Humpback Whale yang berenang bebas di perairan Batu Malang, Teluk Senangin dekat Lumut sejak Sabtu (30/11/2019) lalu.

Tambah beliau, pihaknya telah memaklumkan mengenai kehadiran mamalia itu kepada nelayan setempat dan meminta mereka agar tidak mendekati ikan paus berkenaan.

"Berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada nelayan, ikan paus itu bergerak bebas dan tidak mendekati mahupun menyerang mereka," katanya. - KitaReporters.com

You will be interested

JANGAN HALAU KANAK-KANAK, SANTUNI MEREKA

Masjid dan surau disaran mengamalkan konsep RAHMAH terutama dalam meraikan kehadiran kanak-kanak untuk bersolat secara berjemaah. Masyarakat kebanyakannya kurang mengamalkan budaya mesra kanak-kanak.

Samadi Ahmad in Pesona 3 days ago

2 TOK JERIT "TOLONG", CUCU TAK DAPAT BANTU

Seorang cucu lelaki tidak dapat menyelamatkan dua nenek saudaranya yang OKU apabila api marak membakar rumah dua warga emas itu di Sungai Betul Bawah, Tanjung Piandang di Parit Buntar, Perak awal hari ini (12/12/2019)
Asliza Musa in Pesona 20 hours ago

BAKAR RUMAH SELEPAS API CINTA TAK DIRESTUI

Di Raub, Pahang kerana cinta dengan seorang ibu tunggal yang tidak direstui telah menyebabkan seorang lelaki bertindak di luar batasan dengan mencetuskan kebakaran di rumah keluarga wanita berkenaan di Cheroh, Raub
Abdul Rashid Abdul Rahman in Pesona 1 day ago

SEROJA PAKAR DIY PERMANIAN BERADAS LEMBU

Di Kelantan nama Siti Aisyah Abdul Mutalib, 33, mungkin tidak siapa mengenalinya tetapi jika sebut Seroja Isabella tentu ramai penternak mengenalinya kerana kepakarannya melakukan prosedur permanian beradas (AI) untuk lembu.
Khairunnisa Sulaiman in Pesona 2 days ago

NAK SOROK MANA? BANGLO MEWAH PUN DISERBU

Jabatan Imigresen Perak yang melakukan risikan berjaya memberkas seramai 40 individu warga China termasuk dua wanita dalam serbuan di sebuah banglo dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail di Ipoh, Perak pada Isnin (9/12/2019) lalu.
Asliza Musa in Pesona 2 days ago
v