Pesona 12 Dec, 2019

2 TOK JERIT "TOLONG", CUCU TAK DAPAT BANTU

@asliza musa
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah berkhidmat di Kuala Lumpur sebelum dipindahkan ke cawangannya di Perak selama 10 tahun.

0

Share this
PILU hati seorang cucu lelaki apabila mengenangkan jeritan dua nenek saudaranya yang meminta tolong,  akhirnya tenggelam dalam maraknya api yang membakar rumah dua warga emas itu di Sungai Betul Bawah, Tanjung Piandang di Parit Buntar, Perak awal hari ini (12/12/2019). - KitaReporters.com

Keadaan rumah terbakar yang mengorbankan dua wanita warga emas di Sungai Betul Bawah, Tanjung Piandang di Parit Buntar, Perak pada awal pagi 12 Disember 2019. 


Lebih menyedihkan apabila segala usaha telah dilakukannya bagi menyelamatkan kedua-dua mangsa, namun gagal apabila asap tebal dan api marak membataskan pergerakan lelaki itu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1.45 pagi itu, Aisah Din, 78, dan adiknya, Ida, 56, yang merupakan orang kurang upaya (OKU) maut dalam kebakaran yang memusnahkan rumah mereka.

Kejadian dipercayai berlaku ketika kedua-dua mangsa yang telah mendiami rumah itu sejak 20 tahun lalu itu sedang nyenyak tidur.  

Anggota-anggota bomba berusaha memadamkan kebakaran.


Menurut cucu saudara kedua-dua mangsa, Nazri Musa, 24, dia yang tinggal berhampiran rumah wanita itu bergegas ke lokasi kejadian bagi menyelamatkan mereka.

Katanya, ketika itu dia sempat mendengar jeritan meminta tolong nenek saudaranya dan segera bertindak masuk ke dalam rumah dengan memecahkan pintu utama.

"Bagaimanapun, saya gagal masuk kerana jeriji besi berkunci dan segera ke bahagian dapur dengan memanjat bahagian atas rumah.

"Saya dengar jeritan meminta tolong, tetapi saya tidak tahu mereka di mana. Saya gagal mengesan kedudukan mereka kerana asap terlalu tebal dan api pula sudah marak.

"Keadaan yang semakin bahaya itu menyebabkan saya terpaksa berlari keluar menyelamatkan diri. 

"Saya terkilan tidak berjaya selamatkan mereka. Suara meminta tolong itu masih terngiang-ngiang lagi pada telinga saya," katanya ketika ditemui di Parit Buntar hari ini (12/12/2019).

Nazri Musa.

Nazri memberitahu, jeritan meminta tolong nenek saudaranya itu kemudiannya beransur-ansur hilang tenggelam dalam kebakaran tersebut.

"Saya dan penduduk kampung telah berusaha, namun apakan daya, kami tidak berupaya untuk menyelamatkan mereka. Dulu rumah saya pernah terbakar, tapi tidak sangka kebakaran di rumah nenek saudara hingga meragut nyawa," katanya.

Keadaan rumah dua warga emas yang maut dalam kebakaran 12 Disember 2019.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Azmi Osman berkata, kedua-dua mangsa ditemui di pintu utama dan ruang tamu dengan kesan pendarahan dan lecur di beberapa anggota badan antara 70 ke 80 peratus. 

"Berdasarkan keadaan mayat mangsa, kemungkinan mereka cuba menyelamatkan diri, namun tidak menjumpai kunci pintu rumah. 

"Sewaktu ketibaan anggota pun, keadaan rumah sudah terbakar 80 peratus, faktor angin kuat menyebabkan api marak dengan cepat," katanya. - KitaReporters.com

You will be interested

CINTA BERTAUT KETIKA GUNUNG BERAPI MELETUP

Tarikh 12 Januari 2020 itu mencatat sejarah apabila Randolf Evan bukan sahaja merakam kenangan manis pasangan pengantin, tetapi juga letupan yang berlaku

KERANA MEGXIT, HARRY-MEGHAN BAKAL BILIONER

BEKAS Duke dan Duches of Sussex, Putera Harry dan Meghan Markle dijangka muncul sebagai pasangan bilioner hasil inisiatif menjana pendapatan sendiri
Kartini Mohd Noor in Pesona 6 hours ago

TERBAIK ORANG MUDA!! URUS LADANG 20 EKAR

Pasangan kembar Ahmad dan Muhammad M Fadzir, 22, berjaya mengusahakan ladang ternak 20 ekar yang diwarisi daripada keluarga di Kampung Periang, Kuala Kangsar
Khairunnisa Sulaiman in Pesona 1 day ago

NAK NANGKA MADU SEGAR CARI SYEFRILE NELDI

Syefrile Neldi, 50, merupakan antara ratusan penjual buah nangka. Beliau sudah 20 tahun bergelumang dengan perniagaan nangka dan mengenali jenis-jenis nangka
Isa Ramli in Pesona 1 day ago

SATU KISAH KANAK-KANAK TERTIDUR DI JALANAN

Kanak-kanak tidak boleh dipaksa untuk mencari nafkah bagi meneruskan kehidupan mereka, kerana tanggungjawab ini bukan perlu digalas oleh mereka, tetapi ibu bapa
Nur Syamila Kamarul Arefin in Pesona 2 days ago
v