Pesona 12 Dec, 2019

2 TOK JERIT "TOLONG", CUCU TAK DAPAT BANTU

@asliza musa
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah berkhidmat di Kuala Lumpur sebelum dipindahkan ke cawangannya di Perak selama 10 tahun.

Share this
PILU hati seorang cucu lelaki apabila mengenangkan jeritan dua nenek saudaranya yang meminta tolong,  akhirnya tenggelam dalam maraknya api yang membakar rumah dua warga emas itu di Sungai Betul Bawah, Tanjung Piandang di Parit Buntar, Perak awal hari ini (12/12/2019). - KitaReporters.com

Keadaan rumah terbakar yang mengorbankan dua wanita warga emas di Sungai Betul Bawah, Tanjung Piandang di Parit Buntar, Perak pada awal pagi 12 Disember 2019. 


Lebih menyedihkan apabila segala usaha telah dilakukannya bagi menyelamatkan kedua-dua mangsa, namun gagal apabila asap tebal dan api marak membataskan pergerakan lelaki itu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1.45 pagi itu, Aisah Din, 78, dan adiknya, Ida, 56, yang merupakan orang kurang upaya (OKU) maut dalam kebakaran yang memusnahkan rumah mereka.

Kejadian dipercayai berlaku ketika kedua-dua mangsa yang telah mendiami rumah itu sejak 20 tahun lalu itu sedang nyenyak tidur.  

Anggota-anggota bomba berusaha memadamkan kebakaran.


Menurut cucu saudara kedua-dua mangsa, Nazri Musa, 24, dia yang tinggal berhampiran rumah wanita itu bergegas ke lokasi kejadian bagi menyelamatkan mereka.

Katanya, ketika itu dia sempat mendengar jeritan meminta tolong nenek saudaranya dan segera bertindak masuk ke dalam rumah dengan memecahkan pintu utama.

"Bagaimanapun, saya gagal masuk kerana jeriji besi berkunci dan segera ke bahagian dapur dengan memanjat bahagian atas rumah.

"Saya dengar jeritan meminta tolong, tetapi saya tidak tahu mereka di mana. Saya gagal mengesan kedudukan mereka kerana asap terlalu tebal dan api pula sudah marak.

"Keadaan yang semakin bahaya itu menyebabkan saya terpaksa berlari keluar menyelamatkan diri. 

"Saya terkilan tidak berjaya selamatkan mereka. Suara meminta tolong itu masih terngiang-ngiang lagi pada telinga saya," katanya ketika ditemui di Parit Buntar hari ini (12/12/2019).

Nazri Musa.

Nazri memberitahu, jeritan meminta tolong nenek saudaranya itu kemudiannya beransur-ansur hilang tenggelam dalam kebakaran tersebut.

"Saya dan penduduk kampung telah berusaha, namun apakan daya, kami tidak berupaya untuk menyelamatkan mereka. Dulu rumah saya pernah terbakar, tapi tidak sangka kebakaran di rumah nenek saudara hingga meragut nyawa," katanya.

Keadaan rumah dua warga emas yang maut dalam kebakaran 12 Disember 2019.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Azmi Osman berkata, kedua-dua mangsa ditemui di pintu utama dan ruang tamu dengan kesan pendarahan dan lecur di beberapa anggota badan antara 70 ke 80 peratus. 

"Berdasarkan keadaan mayat mangsa, kemungkinan mereka cuba menyelamatkan diri, namun tidak menjumpai kunci pintu rumah. 

"Sewaktu ketibaan anggota pun, keadaan rumah sudah terbakar 80 peratus, faktor angin kuat menyebabkan api marak dengan cepat," katanya. - KitaReporters.com

You will be interested

BAYI MAUT DALAM KERETA: ELAK KUTUK, BERI DOA

PADA 17 Februari 2020, kita semua digemparkan dengan kematian seorang bayi 9 bulan di dalam kenderaan bapanya di Kompleks Tun Razak di Indera Mahkota, Kuantan

DIBERI AMARAN!! SERONOK YANG BAWA PADAH

Wan Amirul Naim Wan Abdul Ajik, 18, dari Macang, Kelantan lemas selepas mangsa ditarik arus deras ketika mandi manda di pusat perkelahan Lata Kolam, Hulu Besut
Mohammad Ishak in Pesona 9 months ago

[VIDEO] BARANG CURI DISOROK DI DALAM SELUAR

Seorang mak cik 'kantoi' mencuri di sebuah pasar raya. Beliau mencuri banyak barangan premis yang dianggarkan berjumlah RM300, yang disorok di dalam seluarnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Pesona 9 months ago

"ABANG RINDU ABAH"... RINDU SI ANAK SYURGA

Muhammad Nazren Firdaus, atau Abang, seorang anak autisme yang telah kehilangan ayahnya pada April 2019. Setiap Jumaat Abang akan ke pusara untuk berjumpa abah
Roslan Rusly in Pesona 9 months ago

SEDIHNYA! LAGI DOKTOR JADI KORBAN COVID-19

LIU ZHIMING, 50, iaitu Pengarah Hospital Wuhan Wuchang, China menjadi mangsa korban terbaru wabak COVID-19 dalam kalangan petugas perubatan
Fauzan Uda Ahmad in Pesona 9 months ago