Pesona 14 Feb, 2020

HEY! HEY! MANA MAU LARI? MEDIA SOSIAL "ADA"...

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this
SELEPAS video pelajar bergaduh sesama sendiri atau membuli rakan mereka tersiar dalam media sosial, terus ada yang kena "cekup" dengan pihak berwajib. Terbaru, ada pekerja restoran dikatakan mengejek seseorang kerana dia gemuk, lantas restoran berkenaan mengambil tindakan disiplin. Tak boleh lari dah... daripada "didedahkan" oleh media sosial. : KitaReporters.com

Maka, jangan ingat kita boleh lari bila membuat kesalahan... seperti kes terbaru ini.

Boleh dikatakan pada zaman sekarang netizen sering memalukan orang lain dengan mengejek rupa atau saiz badan atau body shaming. 

Sebagai seorang manusia kita tidak boleh menghina fizikal seseorang kerana ini akan menyebabkan seseorang berasa rendah diri.

Baru-baru ini tular di media sosial tentang seorang pemuda berkongsikan resit yang diperolehi dengan membuat body shaming ke atas dirinya semasa menikmati hidangan di Secret Recipe. 

Dalam perkongsian beliau di Facebook, beliau mohon agar Secret Recipe Malaysia untuk menasihatkan staff ini agar tidak memasukkan catatan yang tidak penting ketika mengambil pesanan dari pelanggan.

Pemuda yang memiliki akaun FB bernama Nazly Rosli telah meluahkan rasa kesalnya terhadap servis juruwang di Secret Recipe tersebut yang telah melakukan body shaming terhadap beliau.

"Saya minta no whipped cream untuk ice choc, tetapi pesanan yang ditaip, 'gemuk tak nak cream'.

"Saya tertanya-tanya apakah mesej itu sebenarnya ditujukan kepada beliau atau kepada staff yang menyediakan pesanan itu."

Bukan itu sahaja, apa yang mengejutkan lagi apabila kakitangan di restoran tersebut berbual dengan kuat bagaimana minuman itu dibuat oleh rakan sekerja mereka dan menyebut 'potong kaki'.

"Bayangkan kalau pelanggan lain yang cerewet dapat resit seperti ini. Tak salah untuk bergembira di tempat kerja tetapi tolonglah profesional."

Tidak dibiarkan berpanjangan, difahamkan pengadu telah dihubungi oleh pihak restoran untuk siasatan dan tindakan selanjutnya. 

Rata-rata netizen berasa sangat kecewa dengan sikap pekerja ini yang sanggup melakukan body shaming terhadap pelanggan.


Oleh kerana itu, Secret Recipe telah mengeluarkan satu kenyataan berhubung isu ini yang memaklumkan perkara itu telah ditangani dan diselesaikan.


"Secret Recipe telah memandang masalah serius ini terhadap kakitangan yng terlibat dan tidak dapat diterima dan ia bertentangan dengan garis panduan pekerja kami.

"Kami akan mengambil tindakan segera untuk menghubungi pihak yang terlibat dan bakal mengambil tindakan tatatertib terhadap kakitangan.

"Kami bersungguh-sungguh memohon maaf kepada pihak tersebut," menurut kenyataan Secret Recipe.

Kepada anda semua, perlu diingatkan bahawa body shaming tidak boleh dibuat main-main kerana ini akan menyebabkan seseorang kurang keyakinan diri. - KitaReporters.com

You will be interested

BAYI MAUT DALAM KERETA: ELAK KUTUK, BERI DOA

PADA 17 Februari 2020, kita semua digemparkan dengan kematian seorang bayi 9 bulan di dalam kenderaan bapanya di Kompleks Tun Razak di Indera Mahkota, Kuantan

DIBERI AMARAN!! SERONOK YANG BAWA PADAH

Wan Amirul Naim Wan Abdul Ajik, 18, dari Macang, Kelantan lemas selepas mangsa ditarik arus deras ketika mandi manda di pusat perkelahan Lata Kolam, Hulu Besut
Mohammad Ishak in Pesona 8 months ago

[VIDEO] BARANG CURI DISOROK DI DALAM SELUAR

Seorang mak cik 'kantoi' mencuri di sebuah pasar raya. Beliau mencuri banyak barangan premis yang dianggarkan berjumlah RM300, yang disorok di dalam seluarnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Pesona 8 months ago

"ABANG RINDU ABAH"... RINDU SI ANAK SYURGA

Muhammad Nazren Firdaus, atau Abang, seorang anak autisme yang telah kehilangan ayahnya pada April 2019. Setiap Jumaat Abang akan ke pusara untuk berjumpa abah
Roslan Rusly in Pesona 8 months ago

SEDIHNYA! LAGI DOKTOR JADI KORBAN COVID-19

LIU ZHIMING, 50, iaitu Pengarah Hospital Wuhan Wuchang, China menjadi mangsa korban terbaru wabak COVID-19 dalam kalangan petugas perubatan
Fauzan Uda Ahmad in Pesona 8 months ago