Pesona 03 Dec, 2019

KERETA TERBANG VS HELIKOPTER BUAT SENDIRI

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang berkhidmat selama 12 tahun dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this
BERDEPAN kesesakan jalan raya setiap hari di ibu kota pasti menyeksakan jiwa, bukan sahaja memenatkan tetapi lebih penting membuang masa begitu sahaja. Malah, perjalanan yang dekat akan mengambil masa yang panjang sekiranya terperangkap dengan kesesakan jalan raya. : KitaReporters.com

JUJUN dibantu oleh anak lelaki, Febriansyah dalam pembinaan helikopter. - Foto WULUNG WIDARBA/AFP 


Keadaan tersebut mendorong seorang pemuda dari Jawa Barat, Indonesia mencipta helikopter daripada bahan terpakai sebagai alternatif bagi mengelak kesesakan lalu lintas di Sukabumi.

Jujun Junaedi berkata, kesesakan jalan raya (di Indonesia disebut "macet") amat mengecewakan kerana terpaksa menghabiskan minyak selain membuang masa untuk sampai ke ibu kota.

JUJUN membelanjakan RM8,762 bagi merealisasikan impian mencipta helikopter.


“Masalah kesesakan jalan raya amat mengecewakan. Ia hanya menghabiskan minyak kereta dan amat membuang masa apabila jalan sesak untuk sampai ke Jakarta.

“Ketika berdepan kesesakan itu, mula berasa sakit hati sebaik tiba di destinasi yang dituju,” jelasnya.

Pemuda berusia 42 tahun mendedahkan dia membelanjakan RM8,762 (30 juta rupiah) bagi mencipta helikopter sepanjang 8 meter berkapasiti motor 700 cc dengan menggunakan alat ganti serta bahan terpakai.

Dia yang merupakan pemilik bengkel kereta itu berkata, dia kerap menonton beberapa video panduan dalam YouTube bagi mendapat inspirasi merealisasikan impian itu.

Lebih beruntung kerja kreatif itu turut dibantu oleh anak lelakinya, Febriansyah yang berusia 16 tahun serta beberapa jiran sekitar kampung.


“Apabila helikopter ini dapat melakukan penerbangan, baru saya akan berpuas hati,” katanya yang bakal melakukan penerbangan sulungnya pada awal tahun 2020.

Bagaimanapun, Jujun bukanlah individu pertama yang pernah mencipta helikopter sendiri kerana dua tahun lalu seorang lelaki warga Afrika Selatan menggunakan kepingan besi dan pelbagai bahan terpakai untuk membina helikopter.

Malah, pada 2016, seorang petani dari China turut mendapat perhatian apabila dia menghabiskan masa tiga tahun mencipta helikopter sendiri. Namun sayangnya, ciptaan tersebut gagal diterbangkan.

Sementara itu, isteri Jujun, Yeti berkata, apa yang menjadi cabaran ialah jumlah kos yang perlu dikeluarkan untuk mencipta helikopter kebanggaan suaminya.

“Ia membabitkan wang yang banyak untuk dia membeli enjin dan kipas helikopter. Jika semua dibelanjakan untuk helikopter ini, kami mungkin langsung tidak ada wang untuk membeli makanan,” kata Yeti.

Helikopter yang dinamakan Gardes ZN-77 singkatan Garuda Desa Jujun 77 itu diyakini mampu untuk terbang.

Jom kita saksikan video pembikinan helikopter daripada pemuda Indonesia ini. - KitaReporters.com

 

 

 

.

You will be interested

BAYI MAUT DALAM KERETA: ELAK KUTUK, BERI DOA

PADA 17 Februari 2020, kita semua digemparkan dengan kematian seorang bayi 9 bulan di dalam kenderaan bapanya di Kompleks Tun Razak di Indera Mahkota, Kuantan

DIBERI AMARAN!! SERONOK YANG BAWA PADAH

Wan Amirul Naim Wan Abdul Ajik, 18, dari Macang, Kelantan lemas selepas mangsa ditarik arus deras ketika mandi manda di pusat perkelahan Lata Kolam, Hulu Besut
Mohammad Ishak in Pesona 4 months ago

[VIDEO] BARANG CURI DISOROK DI DALAM SELUAR

Seorang mak cik 'kantoi' mencuri di sebuah pasar raya. Beliau mencuri banyak barangan premis yang dianggarkan berjumlah RM300, yang disorok di dalam seluarnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Pesona 4 months ago

"ABANG RINDU ABAH"... RINDU SI ANAK SYURGA

Muhammad Nazren Firdaus, atau Abang, seorang anak autisme yang telah kehilangan ayahnya pada April 2019. Setiap Jumaat Abang akan ke pusara untuk berjumpa abah
Roslan Rusly in Pesona 4 months ago

SEDIHNYA! LAGI DOKTOR JADI KORBAN COVID-19

LIU ZHIMING, 50, iaitu Pengarah Hospital Wuhan Wuchang, China menjadi mangsa korban terbaru wabak COVID-19 dalam kalangan petugas perubatan
Fauzan Ahmad in Pesona 4 months ago