Pesona 14 Jan, 2020

RATU RESTUI KEPUTUSAN HARRY UNTUK "MEGXIT"

@kartini mohd noor
Pernah berkhidmat sebagai 1. Stringer Berita Harian 2. Wartawan Berita Harian 3 . Penyunting Harian Metro 4. Grup Editor Majalah IBUBAPA 5. Advisor Takaful Great Eastern Berhad

0

Share this
RATU England, Elizabeth II dikatakan merestui sepenuhnya niat cucunya, Duke dan Duchess of Sussex, Putera Harry dan Meghan Markel mahu membentuk keluarga berdikari sebagaimana hasrat pasangan muda itu, walaupun keluarga diraja Inggeris mahu mereka menjalankan tugas rasmi diraja sepenuh masa. : Kitareporters.com

PUTERA Harry dan Meghan Markel... Foto Instagram The Duke and Duchess of Sussex @sussexroyal.


Ratu difahamkan memberi keizinan itu ketika menerima mengadap Putera Charles dan dua cucunya, Putera William dan Putera Harry di Istana Sandringham, baru-baru ini. 

Pertemuan itu turut mencatatkan peristiwa bersejarah negara kerana kebenaran (untuk berundur dari menjalankan tugas rasmi diraja) begitu jarang diberikan memandangkan istana bimbang ada yang ambil kesempatan keistimewaan gelaran diraja.

Walaupun Ratu Elizabeth dilaporkan masih'kecewa', tetapi baginda turut meminta pasangan itu tidak menghebohkan pada umum kerana ia masih dalam tempoh penyesuaian untuk menetap di Kanada dan Britain. 

Sebelum itu, Ratu terpaksa mengetepikan kedudukannya sebagai ketua negara dan bertindak sebagai nenda dalam menyelesaikan isu Duchess Of Sussex Meghan Markle dan Putera Harry, yang memutuskan mahu "keluar" dan tidak memainkan peranan utama dalam institusi diraja Inggeris, pada minggu lalu. 

Media melaporkan langkah itu sebagai "Meg-ixt", Meghan "keluar" dari Britain.

Baginda Ratu mengarahkan kerabat istana memberikan laporan penuh dalam masa sehari, punca cucu kesayangannya ikut isterinya pulang ke Kanada dan mahu berundur daripada menjalankan tugas rasmi kerabat diraja atas alasan mahu berdikari dan bebas dari segi kewangan.


Meghan dan Harry berkata sudah masanya mereka tidak bergantung kepada ehsan kewangan kerajaan kerana  mempunyai sumber pekerjaan yang boleh mendatangkan pendapatan.

Jadual perniagaan dan aktiviti pasangan lepas ini akan dipantau dan diluluskan oleh kakitangan istana menerusi garis panduan yang ketat termasuk isu yang sensitif. 

Ini termasuk kawal selia pengurusan dan individu yang terbabit akan diteliti untuk memastikan ketulinan perniagaan. 

Ini dilakukan supaya pasangan diraja yang bekerja tidak mengeksplotasikan keuntungan berdasarkan status mereka. 

Isu gelaran mereka juga akan dipertimbangkan. Malah kerajaan Kanada juga akan menyediakan pasukan keselamatan bagi mengawal pasangan itu.

Sebelum ini, anak bongsu Ratu Elizabeth, Edward dan isterinya, Sophie dikhianati sekumpulan orang yang ,mengaku sebagai sheikh membuat tawaran lumayan bertujuan memperalatkan agensi perhubungan awam Sophie, yang akhirnya membuatkan pasangan itu menutup bisnesnya dan menjadi keluarga bekerja sepenuh masa.

Begitu juga kes Duchess of York, Sarah dan Andrew yang pernah diperangkap dengan surat sokongan untuk mendapatkan kontrak. 

Tahun lalu juga, Andrew yang juga bapa saudara Harry dilucutkan daripada tugasan diraja apabila didedahkan berkawan dengan jutawan dari Amerika Syarikat yang terbabit skandal seks budak bawah umur. 

Sumber kewangan mereka juga akan dibincangkan. 

PASANGAN Harry dan Meghan. - Foto Getty Image.


Sekarang Harry dan Meghan disara dengan wang cukai rakyat Britain dan tabungan kewangan Duke of Cornwall. Putera Harry juga pewaris harta mendiang ibunya.

Rakyat Britain juga mahu kerajaan menghentikan saraan itu dan ramai bersetuju Harry dan Meghan mencuba usaha mewujudkan model kerja baru dengan berdikari. 

Perlu diingatkan mereka bijak mencari sumber kewangan kerana kedua-duanya sudah pun ada Instagram sendiri untuk mempromosikan kerja kebajikan dan tajaan.

Putera Harry mengambil keputusan mengikuti isterinya kerana tugasnya sebagai suami dan bapa melindungi Meghan dan Archie, puteranya. 

Harry yang kehilangan ibunya, Puteri Diana pada usia muda dilaporkan tidak mahu kehilangan anak isteri kali ini hanya kerana terpaksa perlu patuh arahan istana.

WHOOPI GOLDBERG. - Foto saluran TV ABC


Seorang panel program The View saluran ABC, Whoopi Goldberg yang juga pelakon Hollywood menyokong tindakan Meghan "balik kampung" kerana rakyat Ameriksa Syarikat mengutamakan kebebasan, manakala pada masa yang sama, Meghan terlalu banyak memendam perasaan dan hilang kebebasan diri.

"Tengoklah Meghan disindir dan dikecam oleh media di Britain, ada keluarga diraja melindungi dan mempertahannya. Hanya Harry yang selalu di sisinya. 

"Menjadi anggota keluarga diraja sangat rumit. Perlu patuh protokol istana, hati kena keras, perasan dingin dan semua disiplin hidup bertentangan dengan kebebasan," katanya.

Konflik Meghan itu pernah dilalui oleh mentuanya, mendiang Puteri Diana yang bukan saja diketepikan oleh istana, juga terpaksa berdepan kecurangan bapa Harry, Putera Charles dengan gundik yang kini menjadi isterinya, Camilla Bowles Parker. 

Wanita itu dikatakan kerap menjadi punca anak beranak itu 'bergaduh'.

Ada yang kata Meghan dan Harry terasa 'tidak diperlukan' apabila Putera Charles yang bakal menaiki takhta daripada bondanya, merancang mengecilkan kerabat diraja buat tugasan rasmi kerajaan. 

Peranan William yang bakal menjadi Putera Mahkota itu dikatakan akan dikembangkan untuk menjaga urusan dalam negeri dan Harry pula mengawal jajahan komanwel.

Putera William yang paling terasa kerana dia tidak mungkin dapat lagi memeluk adiknya seperti selalu dan media melaporkan hubungan mereka adik beradik itu kian renggang dan mungkin terburai.

Goldberg pelakon filem hits Ghost bersama Demi Moore bersetuju tindakan Meghan sebagai perkara biasa kerana Putera Harry bukanlah calon yang akan menaiki takhta sebagaimana Putera Charles dan Putera William. 

Jadi tindakannya undur diri dari istana membolehkan dia membina dan membentuk keluarga mengikut acuannya.

"Apa nak hebohkan, Harry tak akan jadi raja. Meghan pula berpendapat jika tak apa-apa lagi yang hendak ditunggunya di Britain. 

"Baguslah balik ke Kanada dan hidup seperti orang biasa dan bebas daripada protokol istana." katanya menggambarkan sejak berpuluh-puluh tahun kehidupan istana seperti dalam drama Crown.

Kepulangan Meghan ke Kanada tidak merugikan kerana bekas pelakon siri Suit itu ada ibunya dan Meghan juga tidak naif dan rugi.

Apakah yang naif dan rugi adalah Putera Harry sendiri kerana dia aset Britain, apatah lagi dari istana tertua di dunia. - KitaReporters.com

You will be interested

CINTA BERTAUT KETIKA GUNUNG BERAPI MELETUP

Tarikh 12 Januari 2020 itu mencatat sejarah apabila Randolf Evan bukan sahaja merakam kenangan manis pasangan pengantin, tetapi juga letupan yang berlaku

KERANA MEGXIT, HARRY-MEGHAN BAKAL BILIONER

BEKAS Duke dan Duches of Sussex, Putera Harry dan Meghan Markle dijangka muncul sebagai pasangan bilioner hasil inisiatif menjana pendapatan sendiri
Kartini Mohd Noor in Pesona 6 hours ago

TERBAIK ORANG MUDA!! URUS LADANG 20 EKAR

Pasangan kembar Ahmad dan Muhammad M Fadzir, 22, berjaya mengusahakan ladang ternak 20 ekar yang diwarisi daripada keluarga di Kampung Periang, Kuala Kangsar
Khairunnisa Sulaiman in Pesona 1 day ago

NAK NANGKA MADU SEGAR CARI SYEFRILE NELDI

Syefrile Neldi, 50, merupakan antara ratusan penjual buah nangka. Beliau sudah 20 tahun bergelumang dengan perniagaan nangka dan mengenali jenis-jenis nangka
Isa Ramli in Pesona 1 day ago

SATU KISAH KANAK-KANAK TERTIDUR DI JALANAN

Kanak-kanak tidak boleh dipaksa untuk mencari nafkah bagi meneruskan kehidupan mereka, kerana tanggungjawab ini bukan perlu digalas oleh mereka, tetapi ibu bapa
Nur Syamila Kamarul Arefin in Pesona 2 days ago
v