Santai 21 Mar, 2020

LAGU 7 NASIHAT PATUHI KAWALAN OLEH TOK TI

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this
Sejumlah rakyat masih berdegil dan enggan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mula dikuat kuasa mulai Rabu, 18 Mac 2020. Golongan yang tidak sayang nyawa sendiri dan orang lain ini masih bergerak bebas ke seluruh negara. Mereka nampaknya merasakan PKP sebagai cuti untuk berhibur dan ramai memberi alasan tidak faham erti PKP itu. : KitaReporters


Ketidakfahaman sejumlah masyarakat ini mendorong selebriti tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza Taruddin mengemukakan nasihat secara bersahaja.

Dia menukar sebahagian lirik lagu 7 Nasihat nyanyian bersama Kmy Kmo dan Luca Sickta bagi menyeru orang ramai mematuhi larangan yang dikena kerajaan bagi tempoh dua minggu ini.

Antara lirik 7 Nasihat yang ditukar ialah; “Nasihat jangan tak dihirau, duduk rumah janganlah merayau, corona virus haruslah dirisau, duduk rumah janganlah melilau,”

Bahkan pemilik empayar perniagaan SimplySiti ini turut berpesan terus berada di rumah demi keselamatan diri dan orang sekeliling. 

Dia sendiri kini menghabiskan masa di rumah bersama anak dan suami.


“Anda boleh berada di rumah. Anda boleh bekerja dari rumah. Anda boleh meluangkan masa dengan orang tersayang di rumah.

“Segala-galanya bermula di rumah. Dan kita harus menjaga rumah kita.

“Jadi, jangan lupa seluruh rakyat Malaysia berdisiplin tau. Janganlah keluar rumah. Janganlah melilau,” katanya dalam video berdurasi 1 minit 41 saat itu.

“Assalamualaikum, saya seperti anda juga berada di rumah bagi pengawalan pergerakan.

“Saya percaya seluruh rakyat Malaysia mampu melakukan. 

'Buatlah apa yang terbaik dan apa yang diminta kerajaan kita demi mengelak orang tersayang dan diri anda daripada terjebak dengan virus COVID-19 ini.

“Saya percaya anda semua boleh lakukan,” katanya dalam video yang disiar dalam IG-nya @CTDK dan Twitternya @CTNurhaliza11.

Terdahulu, Siti Nurhaliza turut memuat naik foto memegang sekeping kertas berserta mesej dalam laman Twitter dengan kapsyen: 

“Pengawalan Pergerakan. Duduk Di Rumah. Stay At Home. Tolong jangan sebarkan lagi virus ini. #dudukrumah #stayathome,” tulisnya.

Siti Nuhaliza turut menggunakan tajuk single terbaharunya  ‘7 Nasihat’ – sebagai memberikan panduan kepada pengikut dalam laman sosialnya. 

Berlatarkan gambarnya dan rapper Kmy Kmo dan Luca Sikt, Siti Nuhaliza menyarankan orang ramai supaya berada di rumah dan menjauhkan diri daripada berinteraksi secara sosial.

Selain itu, dia turut menasihati agar orang ramai tidak membuat pembelian panik, selain melakukan aktiviti sihat seperti bersenam.

Semoga ‘7 Nasihat’ yang diberikan penyanyi kesayangan ramai ini dapat membantu orang ramai untuk terus kekal berada di rumah dalam memastikan usaha mengekang pandemik Covid-19 dapat dilakukan dengan berkesan. - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested

COVID-19: IBU BAPA PELAJAR UUM USAH BIMBANG

IBU bapa pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM) dinasihatkan jangan bimbang dengan keselamatan anak-anak mereka yang tidak pulang ke kampung halaman

Nur Sabrina Samsudin in Santai 2 years ago

RAMAI CERAI SELEPAS KENA KUARANTIN! PULAK?

TINGGAL bersama untuk waktu yang lama rupanya tidak semestinya semakin mengeratkan hubungan pasangan suami isteri, malah boleh juga meruntuhkan rumah tangga
Ahmad Abd Hamid in Santai 2 years ago

TERBAIKLAH KHAI! HERO BEBAS DADAH PBB!!

Khairudin Aziz terpilih sebagai penerima Anugerah Drug Free Hero (Hero Bebas Dadah) pada Persidangan Antarabangsa Anti Dadah anjuran PBB di Amerika Syarikat
Wan Noor Hayati Wan Alias in Santai 2 years ago

CINTA BOLLYWOOD: RANBIR KHIANATI DEEPIKA

Pelakon Bollywood, Deepika Padukone mendedahkan dalam satu wawancara bagaimana cinta sucinya dinodai dua kali oleh kekasihnya sendiri, aktor Ranbir Kapoor
Ahmad Abd Hamid in Santai 2 years ago

TAHNIAH DEJA MOSS!! UMUM SAH KAHWIN LAIN

Sharifah Hadijah Wan Moss @ Deja Moss mengumumkan dalam Facebook dia sudah berkahwin pada tahun lalu. Deja Moss memilih Maher Khani sebagai teman hidup
Kartini Mohd Noor in Santai 2 years ago