Bisnes Korporat 08 Oct, 2019

TERUKNYA PENGURUSAN KEWANGAN RAKYAT MALAYSIA!!!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. "Fikir yang terbaik, Buat yang terbaik, Jadi yang terbaik."

Share this
RAMAI yang berpendapat bahawa mereka menguruskan kewangan mereka dengan baik. Walau bagaimanapun, Kajian Literasi Kewangan Malaysia RinggitPlus 2019 (RMFLS 2019) dengan kerjasama Visa menunjukkan keputusan sebaliknya.

Liew Ooi Hann, CEO of RinggitPlus, membentangkan pertemuan-pertemuan utama pada Kajian Literasi Kewangan Malaysia RinggitPlus 2019 (RMFLS 2019) kepada media di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Kajian mendapati 70 peratus rakyat Malaysia mengakui bahawa mereka mampu mengawal kewangan mereka, tetapi lebih membimbangkan apabila 53 peratus responden pula mengakui mereka tidak boleh bertahan lebih daripada 3 bulan dengan wang simpanan yang ada. 

Kajian ini turut mendedahkan bahawa 43 peratus rakyat Malaysia membelanjakan semua pendapatan mereka atau lebih. Statistik ini meningkat sebanyak 10 peratus berbanding tahun lalu. 

“Kajian tahunan kami memainkan peranan penting dalam memberikan pandangan bagi melaksanakan misi kami untuk negara–memberikan lebih nilai untuk wang yang dibelanjakan oleh rakyat Malaysia. 

"Dengan hasil kajian ini, kami ingin menumpukan lebih banyak usaha ke arah meningkatkan tahap literasi kewangan negara. "Sokongan padu oleh Visa tahun ini membolehkan kami mendekati jumlah responden yang lebih ramai, menjadikan hasil kajian kami lebih tepat dalam mewakili populasi rakyat Malaysia,” kata Liew Ooi Hann, Ketua Pegawai Eksekutif RinggitPlus dalam satu kenyataan media di Kuala Lumpur baru-baru ini.

“Telah tiba masanya rakyat Malaysia mengambil tindakan sewajarnya dan kami berharap hasil kajian  tahun  ini  memberikan  kesedaran  kepada  semua. 

"Kurangnya  kesedaran  terhadap pengurusan kewangan peribadi merupakan cabaran untuk semua. Lebih membimbangkan adalah apabila masyarakat tidak mahu mengakui kebenaran tentang realiti kewangan masing-masing. 

"Kami juga mendapati sesetengah rakyat Malaysia tidak mengambil langkah-langkah sewajarnya walaupun mereka mengetahui kepentingan pengurusan kewangan. 

"Sebagai contoh, 34 peratus responden yang percaya simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka tidak mencukupi untuk persaraan, juga tidak mempunyai pelan persaraan untuk melindungi mereka,” tambah Hann.

“Kami amat teruja untuk bekerjasama dengan RinggitPlus dalam menjalankan kajian ini sebagai usaha kami untuk meningkatkan tahap literasi kewangan rakyat Malaysia. 

"Di Visa, usaha menambah baik kehidupan dan ekonomi di seluruh dunia adalah teras kami,” kata Ng Kong Boon, Pengurus Negara Visa bagi Malaysia.

“Menerusi kajian literasi kewangan yang disertai oleh 8,000 rakyat Malaysia, kami mengenal pasti jurang yang perlu ditangani dan hal ini amat penting.

"Ini seiring dengan usaha kami untuk memperkenalkan  program-program  yang  menitikberatkan  pendidikan  kewangan  bagi meningkatkan kesedaran dan pengetahuan kewangan rakyat Malaysia,” tambah Kong Boon.

RMFLS 2019 menerima lebih 8,000 maklum balas daripada orang ramai di seluruh negara, di mana pensampelan berstrata telah dibuat untuk mendapatkan sampel yang mewakili populasi Malaysia.

Hasil kajian utama:


● 31 peratus rakyat Malaysia mengakui tidak mampu mengawal kewangan mereka, dan 43 peratus membelanjakan semua pendapatan mereka atau lebih.

● 37 peratus responden yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 tidak mampu menabung.

● 53 peratus hanya boleh hidup kurang daripada 3 bulan dengan wang simpanan yang sedia ada, dan 20 peratus responden hanya boleh hidup kurang daripada sebulan dengan wang simpanan mereka.

● 89 peratus responden menyatakan simpanan KWSP tidak mencukupi untuk persaraan, walau bagaimanapun,  34 peratus  daripada mereka juga tidak mempunyai pelan persaraan.

● Hanya 32 peratus responden mengetahui apa yang dimaksudkan dengan skor kredit dan kepentingan untuk membuat semakan secara kerap.


Sehubungan itu, pelancaran  Strategi  Literasi  Kewangan  Kebangsaan  2019-2023  menekankan  kepentingan menangani isu celik kewangan di negara ini.

RMFLS yang merupakan inisiatif RinggitPlus untuk menyumbang ke arah Misi: Bersama-sama Ke arah Malaysia yang lebih baik ini dilakukan setiap tahun. 

Sesungguhnya, RinggitPlusjuga percaya bahawa Malaysia boleh menjadi lebih baik apabila rakyatnya memahami kepentingan pengurusan kewangan.

Layari bit.ly/RMFLS2019 untuk memuat turun laporan penuh Kajian Literasi Kewangan Malaysia RinggitPlus 2019 (RMFLS 2019).

4
0
0
0
0
You will be interested

MAI.. MAI.. SHOPPING DI MALAKAT MALL, BUKA TAHUN DEPAN

PEMBUKAAN pusat beli-belah dengan jenama Malakat Mall akan memasarkan produk Bumiputera di sekitar Lembah Klang bermula awal tahun depan

Samadi Ahmad in Bisnes Korporat 2 years ago

ANDA PEMAIN INDUSTRI HALAL? JOM KE MIHAS

MIHAS pameran perdagangan halal terbesar di dunia ini akan berlangsung dari 3 hingga 6 April 2020 bertempat di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC)
Fariza Saidin in Bisnes Korporat 2 years ago

MAHU BINA EKONOMI SENDIRI DI BUMI MILIK ORANG LAIN?

Tajuk kongres diadakan itu adalah "Pengguna Pemilik Ekonomi” berlangsung pada 10 Oktober lalu di Auditorium Brainy Bunch, Putrajaya.
Samadi Ahmad in Bisnes Korporat 2 years ago

BIJAK.. BIJAK.. YAYASAN PENERAJU AND AAT SMART PARTNERSHIP

Association of Accounting Technicians (AAT) announced a significant training collaboration with Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Yayasan Peneraju).
Gamal Nasir Mohd Ali in Bisnes Korporat 2 years ago

TERBAIKLAH! ZAINAL MAHU 'MARTABATKAN' PAKAIAN BUNDLE

Zainal Othman mahu memartabatkan pakaian terpakai dengan mengangkatnya lebih tinggi kerana ia mempunyai peminat tersendiri dan setaraf dengan barang baharu
Samadi Ahmad in Bisnes Korporat 2 years ago